Meer weten? informatie@fondsen.org

De Jezidi’s mogen niet vergeten worden

Brenda Stoter Boscolo is schrijfster van “Het vergeten Volk”, een indringend verhaal over de Jezidi’s. Een bijzondere etnische gemeenschap afkomstig uit de regio Sinjar in Noord-Irak. In 2014 begon voor hen alle ellende toen IS binnenviel, een aanval die uitmondde in een genocide. Vorige week bracht Brenda een bezoek aan Stichting Vluchteling om haar boek te presenteren.

We gaan terug naar 2014 het jaar waarin IS, diep in de nacht, onverwachts de regio Sinar binnenviel. IS ziet de Jezidi’s met hun oude afwijkende Iraanse religie als een duivels volk. In totaal zaten meer dan 50.000 Jezidi’s in de nacht van 3 augustus klem in Noordoost-Irak, op de vlucht voor het plotselinge geweld. In “Het vergeten Volk” beschrijft Brenda de gruwelijke genocide die plaats heeft gevonden. Volwassen mannen, tieners en oudere vrouwen die achterbleven in de regio zijn door IS vermoord en in massagraven gedumpt. Tot op de dag van vandaag worden deze graven leeggehaald en worden de slachtoffers geteld. Op dit moment zijn naar schatting al 9.000 lijken aangetroffen.

Voor zo’n 6500 vrouwen en kinderen had IS een ander plan, zij werden gevangengenomen en tot slaaf gemaakt. Kinderen werden ingezet als kindsoldaat. Zij dienden vooral als kanonnenvoer en werden opgeleid in speciale trainingskampen. De meisjes en vrouwen waren handelswaar voor IS. Meerdere keren doorverkocht worden was meer regel dan uitzondering, verkrachting kwam vaak voor. Schrijnende persoonlijke verhalen zijn in “Het vergeten Volk” beschreven. Nog altijd hebben veel Jezidi’s met psychische klachten, de gemeenschap is getraumatiseerd. In samenwerking met Yazda heeft Stichting Vluchteling een mobile kliniek opgezet, deze rijdt door het getroffen gebied, bereikt 14 dorpen en biedt hulp aan 9.000 achtergebleven en teruggekeerde Jezidi’s.

Overal liggen mijnen in een verwoest landschap. Samen met onze directeur Tineke Ceelen schreef Brenda Stoter Boscolo een brief in die afgelopen weekend in het AD is verschenen. De brief is een reactie op Staatsecretaris Ankie Broekers-Knol die in de krant van 9 januari 2020 laat weten dat Nederland goed moet nadenken over hoeveel migranten ons land kan aankan. Dit terwijl Nederland nauwelijks mensen opvangt, wanneer je het vergelijkt met andere landen. Duitsland, Frankrijk, Canada en Australië nodigden een grote groep Jezidi’s uit om behandeld te worden voor trauma’s en een nieuw leven op te bouwen. Nederland dreigde alleenstaande Jezidi jongens uit te zetten naar vluchtelingenkampen. Wat is er gebeurd met ons ooit zo gastvrije Nederland?

Benieuwd naar de hele ingezonden brief? Die lees je hier terug.

Brenda Stoter Boscolo

Auteur van “Het vergeten Volk”

Tineke Ceelen

Tineke Ceelen

Directeur Stichting Vluchteling

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/1/het-vergeten-volk

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633