Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dawoud al-Ghoul onder voorwaarden vrijgelaten

Dawoud al-Ghoul, contactpersoon van PAX in Oost-Jeruzalem, werd gisteren onder voorwaarden vrijgelaten nadat zijn arrest twee keer was verlengd.

Helaas betekent de vrijlating niet dat de zaak daarmee voorbij is. Want hoewel er geen officiele aanklacht tegen hem is ingediend, zijn er wel beperkende voorwaarden opgelegd, zoals huisarrest, een financiële borgtocht en contactbeperkingen in afwachting van het lopende onderzoek.

Israëlische veiligheidstroepen arresteerden vorige week drie Palestijnse culturele leiders in Oost-Jeruzalem. Rania Elias, directeur van het Yabous cultureel centrum en Suhail Khoury, directeur van de Edward Said National Conservatory for Music, werden dezelfde dag nog vrijgelaten. Maar Dawoud al-Ghoul, hoofd van het Jerusalem Arts Network, bleef in hechtenis tot gisteren.

Anna Timmerman, algemeen directeur van PAX: “PAX kent Dawoud als een toonaangevende Palestijnse maatschappelijk figuur op cultureel gebied in Oost-Jeruzalem. We zien de arrestatie dan ook als onderdeel van de Israëlische strategie om het maatschappelijk middenveld en de Palestijnse aanwezigheid in Oost-Jeruzalem te onderdrukken. PAX roept internationale actoren op om de zaak van Dawoud, Rania Elias en Suhail Khoury te blijven volgen. En om de bredere context van onderdrukking van Palestijnse burgers in de openbare ruimte in Oost-Jeruzalem door Israëlische autoriteiten te blijven aankaarten.”

Oost-Jeruzalem is een specifiek doelwit van de Israëlische autoriteiten die door middel van acties de vrijheid van burgers in de openbare ruimte onderdrukken. De gouverneur van Oost-Jeruzalem, de heer Adnan Ghaith, is dit jaar al drie keer gearresteerd zonder dat de Israëlische autoriteiten een duidelijke reden gaven. Ook Fadi al-Hadimi, de minister van Binnenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit in Jeruzalem, is dit jaar al vier keer gearresteerd zonder enige verklaring. Een ander voorbeeld van onderdrukking van het maatschappelijk middenveld in Jeruzalem was de sluiting van de Barbur galerij nadat deze een event had georganiseerd voor ‘Breaking the Silence’, een organisatie die getuigenissen verzamelt van voormalige Israëlische militairen over vermeende schendingen van de mensenrechten door het Israelische leger.

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/dawoud-al-ghoul-onder-voorwaarden-vrijgelaten

Dawoud al-Ghoul onder voorwaarden vrijgelaten

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV