Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Darmkankermaand van start met oproep André van Duin en Ernst Kuipers

Maag Lever Darm Stichting

Daling aantal diagnoses darmkanker is zorgwekkend

De Maag Lever Darm Stichting en Stichting Darmkanker maken zich zorgen over de daling van het aantal diagnoses darmkanker als gevolg van de Corona-crisis. Aan het begin van Darmkankermaand maart roepen zij, samen met ex-patiënt André van Duin en bestuursvoorzitter Erasmus MC Ernst Kuipers, iedereen op extra alert te zijn op de alarmsignalen van darmkanker en met klachten naar de huisarts te gaan. Hoe eerder darmkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans op genezing.

In 2020 kregen bijna 12.000 mensen de diagnose darmkanker, een daling van 8,4% ten opzichte van 2019. Het aantal diagnoses daalt al een aantal jaar dankzij de invoering van het Bevolkingsonderzoek Darmkanker in 2014. De daling is in 2020 echter vooral toe te schrijven aan het tijdelijk stopzetten van het bevolkingsonderzoek darmkanker in het voorjaar als gevolg van de coronapandemie en uitstel van (huis)artsenbezoek door mensen met klachten. De daling van het aantal darmkankerdiagnoses was dan ook het grootst onder mannen en vrouwen van 55 t/m 75 jaar[1], de leeftijdsgroep die binnen het bevolkingsonderzoek elke twee jaar gescreend wordt. De daling is ook het gevolg van uitstel van huisartsenbezoek door mensen die klachten hebben.

Tijdens de wereldwijde darmkankermaand roepen Ernst Kuipers, voormalig Maag Darm Lever-arts en bestuursvoorzitter Erasmus MC, en André van Duin, bij wie vorig jaar darmkanker werd ontdekt, samen met de Maag Lever Darm Stichting en Stichting Darmkanker alle Nederlanders op alert te zijn op signalen van darmkanker en zich bij klachten te melden bij de huisarts. De oproep geldt in het bijzonder voor 50-plussers. 

André van Duin: kijk achterom!

“In het najaar van 2020 is bij mij darmkanker geconstateerd. Ik was er gelukkig op tijd bij en kon daardoor goed behandeld worden. Ik zou daarom iedereen willen aanraden om alert te zijn op de signalen van darmkanker. Kijk bijvoorbeeld na je toiletbezoek even achterom. Dat heeft mijn leven gered!”, aldus André van Duin.

er zijn 7 signalen van darmkanker, ken jij ze?

Bevolkingsonderzoek

Sinds de invoering van het bevolkingsonderzoek darmkanker zijn 21.000 gevallen van darmkanker opgespoord. Ernst Kuipers: “Het onderzoek heeft door corona vorig jaar enige tijd stilgelegen. Daarom is het extra belangrijk dat mensen die een uitnodiging ontvangen, hier gehoor aan geven. Ook kunnen mensen zelf alert zijn. Ga met klachten die verband kunnen houden met darmkanker altijd naar de huisarts. Ook in coronatijd.” Darmkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker en komt vooral voor bij mensen van vijftig jaar en ouder. Dagelijks overlijden 13 mensen aan de gevolgen van deze ziekte. De kans op genezing is veel groter als darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt.

7 Signalen test

Ook de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) benadrukt het belang van vroege opsporing. “Daarmee kunnen we echt het verschil maken. Met nóg slimmere screening, een slimmere selectie van mensen die voor het bevolkingsonderzoek in aanmerking komen en nog meer specifieke testmethoden, willen we bereiken dat niemand meer aan darmkanker hoeft te sterven”, zegt Bernique Tool, directeur van de MLDS.

Om mensen te helpen darmkanker in een vroeg stadium te herkennen, heeft de MLDS de 7-signalentest ontwikkeld waarmee mensen zeven signalen kunnen herkennen die met darmkanker verband houden, waaronder bloed bij de ontlasting, onverklaarbaar gewichtsverlies en loze aandrang.

Steun voor patiënten

Voormensen die worden geconfronteerd met darmkanker is sinds vorig jaar de Stichting Darmkanker actief. Rein van der Leeuw, voorzitter Stichting Darmkanker: “Darmkanker is de tweede meest voorkomende vorm van kanker waar Nederlanders aan overlijden. Wij helpen mensen de weg te vinden bij wat er op hen afkomt zodra zij de diagnose krijgen. Zo maken we patiënten erop attent dat ze zelf kunnen meebeslissen over de meest geschikte behandeling. We geven begrijpelijke informatie of brengen hen in contact met ervaringsdeskundigen met wie ze hun zorgen kunnen delen.” 

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Maag Darm Lever Stichting:

https://www.mlds.nl/nieuws/darmkankermaand-van-start-met-oproep-andre-van-duin-en-ernst-kuipers/

Darmkankermaand van start met oproep André van Duin en Ernst Kuipers

Maag Lever Darm Stichting

Gezondheid en Handicaps
Maag Lever Darm Stichting, Stationsplein, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV