Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Dansers van SWITCH dragen hun choreografie op aan Plastic Soup Foundation

Blog – Danae Kleida

De dansers van het Nederlands Dans Theater SWITCH organiseren elk jaar een speciale avond met dansvoorstellingen die telkens gewijd zijn aan een ander goed doel. Dit jaar kozen de dansers ervoor om hun choreografieën op te dragen aan Plastic Soup Foundation. De meeste stukken waren niet thematisch geïnspireerd op plasticvervuiling, maar het Switch-team gaf Plastic Soup Foundation op deze manier wel twee avonden lang een podium en vestigde de aandacht van het publiek op dit milieuprobleem. Wij vonden het ontroerend om te zien hoe ons werk de NDT-dansers motiveerde en hoe ze kunst inzetten om op een andere manier met het fenomeen plasticsoep bezig te zijn.

SWITCH ’20

Switch is een jaarlijks terugkerend evenement dat de dansers van NDT in staat stelt om rollen te verwisselen, te choreograferen en de volledige controle te nemen over een hele avond kunst en dans. Voor Switch ’20 componeerden de dansers 17 nieuwe choreografieën en organiseerden ze een kleine kunst- en fototentoonstelling die poëzie, schilderkunst en andere vormen van expressie verwelkomde. Het Switch-platform werd in 1988 geïnitieerd en heeft zich sindsdien ontwikkeld in een volledige kunst- en dansavond die tal van organisaties ondersteunt door de volledige opbrengst van het programma te doneren aan een goed doel of een doel naar keuze. Dit jaar werd de opbrengst gedoneerd aan Plastic Soup Foundation.

‘Het probleem van de klimaatverandering kan alleen worden opgelost door het proces in de kern te veranderen en door nieuwe generaties op te voeden. We hebben maar één planeet, en Plastic Soep Stichting vecht om het milieu geleidelijk aan te redden. We zijn er trots op dat we hen dit jaar steunen en dat we eindeloos in hun zaak geloven.’

Switch Team

De dansers doen alles zelf

Voor Switch ’20 stapten de dansers niet alleen in de rol van choreograaf, maar bestreken echt alle facetten van het programma, van productie en fondsenwerving tot marketing en communicatie.

‘Switch is een kans om het roer van de organisatie over te nemen en zich te verdiepen in andere aspecten van deze kunstvorm die we misschien niet altijd zullen ervaren.’

Switch Team

Het was een van de meest aansprekende aspecten van het programma, en dat kwam echt tot uiting in hun optredens. Er werden maar liefst 17 stukken opgevoerd en het werd een creatieve en diverse avond waar de teamspirit vanaf spatte. De dansers brachten met hun voorstellingen een sfeer van gelijkwaardigheid en waar genot, want het kwam er echt op neer hoe leuk ze het vonden om samen te creëren en uit te zoeken hoe ze iets nieuws konden zijn.

Photos: Mikaela Kelly and Switch team

Het is niet echt mogelijk om over alle voorstellingen afzonderlijk te spreken, maar ik wil graag benadrukken dat alle choreografieën goed doordachte benaderingen en indrukwekkende danstechnieken bevatten. Twee stukken die me na afloop van de avond echt zijn bijgebleven, zijn ‘In between my ribs my heart is leaking‘ van Boston Gallacher en gedanst door Guido Dutilh, Boston Gallacher, Sebastian Haynes en Keren Leiman, en het stuk ‘I went to your churches‘ van Toon Lobach.

Gallachers choreografie bevatte een gouden iriserende reflecterende (en waarschijnlijk plastic) plaat die golven op het podium creëerde terwijl het door de dansers in beweging werd gebracht. De langzame beweging van dit materiaal creëerde een meeslepende omgeving. ‘I went to your churches‘ creëerde een intrigerend moment voor de avond toen Lobach de ruimte binnenkwam verkleed als een schoonmaakster met een elektrische stofzuiger. Vervolgens zette Lobach zijn koptelefoon op en begon hij schoon te maken terwijl hij luisterde naar Institutionalized van Suicidal Tendencies. Dat leidde tot een serie interessante reacties: nieuwsgierigheid, gegiechel en ook ruimte voor reflectie. Lobach bleef trouw aan het personage, stofzuigde onder de voeten van het publiek en kwam in de rij terecht waar het team van Plastic Soup Foundation zat. Daar ging hij door met stofzuigen terwijl hij hun vroeg: ‘Microplastics, huh?‘ Dat werd zeker niet door alle leden van het publiek gehoord, maar het heeft zijn idee en actie wel degelijk gecontextualiseerd. Het leek een leuke manier om het thema en de aanleiding van de avond aan te boren en tegelijkertijd tijd & ruimte te geven aan het publiek voor reflectie.

Wij danken u voor uw bijdrage!

We zijn erg blij te kunnen aankondigen dat het Switch Team erin geslaagd is om 25.000€ in te zamelen voor de Plastic Soup Foundation! Dit alles is te danken aan het ongelooflijke publiek dat kwam kijken en genieten van de SWITCH live-optredens op 17 en 18 januari 2020.

We stellen het zeer op prijs dat het SWITCH-team met zo’n geweldig inititief ons werk ondersteunt en het fenomeen plasticsoep zichtbaar maakt. We hopen in de toekomst nog meer kunstprojecten te zien die zo dicht bij de milieuproblematiek staan!

SWITCH team

Fay van Baar, Emma Bogerd, Kiran Bonnema, Jesse Callaert, Sebastian Haynes, Rinako Lida, Cassandra Martin, Austin Meiteen, Auguste Palayer, Annika Verplancke, Jianhui Wang.

Read more

→ Switch website
Playlist of Switch ‘20

Dansers van SWITCH dragen hun choreografie op aan Plastic Soup Foundation

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV