Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Daimler met Terre des Hommes tegen kinderarbeid in mica-mijnen

Terre des Hommes

Met dit initiatief erkent Daimler de veelzijdigheid van mica en de cruciale rol die het mineraal speelt in de wereldwijde auto-industrie. Mica’s reflecterende en sprankelende eigenschappen hebben het tot een belangrijk ingrediënt in autolakken en -coatings gemaakt. Mica zit als functionele vulstof in kunststof onderdelen zoals bumpers en spiegelbehuizingen, door fabrikanten gebruikt om gewicht te verminderen en brandstof te besparen. Mica is tevens een natuurlijke isolator en zit in veel elektrische componenten in voertuigen. 

“De samenwerking met Terre des Hommes Nederland en het Responsible Mica Initiative is een volgende belangrijke stap voor Daimler in de strijd tegen kinderarbeid in de mijnbouw”, zegt Renata Jungo Brüngger, lid Raad van Bestuur Daimler AG en Mercedes-Benz AG, verantwoordelijk voor Integriteit en Juridische Zaken. “Het gezamenlijke project in India is een aanvulling op onze bestaande maatregelen ter bescherming van de mensenrechten in onze toeleveringsketens, zoals ons Human Rights Respect System en de bijbehorende audits. Zo creëren we perspectief voor de lokale bevolking”. 

Carel Kok, directeur van Terre des Hommes Nederland: “Als Terre des Hommes en als een van de stuwende krachten achter RMI zijn we blij met de stappen die Daimler AG zet. Daimler is het eerste autoconcern dat zich openlijk inspant om kinderarbeid uit haar toeleveringsketen uit te bannen en dat zich bij het RMI aansluit. Ik hoop dat meer autoproducenten tot actie overgaan om kinderarbeid uit hun toeleveringsketen te halen, onder andere door wereldwijd meer dan 30.000 veelal jonge kinderen uit de mica mijnen te halen en te investeren in hun toekomst”.

Terre des Hommes Nederland richt zich op het stoppen van kinderuitbuiting. In 2016 publiceerde zij over de arbeidsomstandigheden in de mica mijnbouw in deelstaten Jharkhand en Bihar in India. Dit onderzoek werd in 2018 gevolgd door onderzoek naar kinderarbeid in de mica productie wereldwijd. Thans werkt Terre des Hommes met lokale partners in een groot aantal dorpen in India aan het verbeteren van het leven van kinderen en hun gemeenschappen. In 2019 onderzocht Terre des Hommes de mica toeleveringsketen vanuit Madagaskar naar China. 

In 2017 richten bedrijven die betrokken zijn bij de wereldwijde mica-productieketen met Terre des Hommes het Responsible Mica Initiative (RMI) op. Doel is het uitbannen van kinderarbeid in de mica-mijnbouwgebieden van Jharkhand en Bihar in India. Het RMI, een multi-stakeholder, impact gerichte coalitie heeft programma’s geïntroduceerd om de algemene arbeidsomstandigheden in de mica-sector te verbeteren en de onderliggende problemen van armoede, slechte gezondheid, ontoereikende onderwijsmiddelen en het gebrek aan toegang tot overheidsmiddelen aan te pakken. Het RMI en Terre des Hommes werken samen met lokale ngo’s in meer dan 140 dorpen.

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/daimler-met-terre-des-hommes-tegen-kinderarbeid-in-mica-mijnen

Daimler met Terre des Hommes tegen kinderarbeid in mica-mijnen

Terre des Hommes

Kinderen en kansen
Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV