Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

COVID-19-ramp Jemen zichtbaar in onze kliniek Aden

Artsen zonder grenzen

In de Jemenitische stad Aden werkt ons team in onze COVID-19-kliniek non-stop om al het mogelijke te doen voor de patiënten. Ze plaatsen extra bedden en werken aan de aanvoer van meer zuurstof en zoveel mogelijk andere noodzakelijke materialen. Het is een zware strijd in onze kliniek in de havenstad, waar de meeste mensen in een laat stadium van de ziekte naartoe komen.

Zuurstof

Zoals de man van rond de zestig die voor de ingang zwaar hoestend uit zijn auto stapt. Het lukt hem om in een rolstoel te gaan zitten. Meteen brengen medewerkers van onze kliniek hem naar de intensive care om hem zuurstof te geven. Vier uur later is hij overleden.

Familie

‘Zo gaat het helaas vaak’, zegt onze projectcoördinator Thierry Durand, die het behandelcentrum heeft opgezet. ‘Veel mensen overlijden snel. De familie begrijpt vaak niet dat het zo snel gaat.’ Tussen 30 april en 31 mei nam het centrum 279 patiënten op, van wie er 143 overleden. Onze mogelijkheden zijn beperkt. Het beste wat we kunnen doen is zuurstof geven.’

250 zuurstofcilinders per dag

De binnenplaats van het centrum staat dan ook vol met zuurstofcilinders. Iedere dag heeft de kliniek er 250 nodig, tekenend voor het gevecht dat de patiënten binnen leveren om te kunnen ademen. ‘Simpel gezegd zorgt COVID-19 ervoor dat het lichaam niet genoeg zuurstof meer krijgt. De behandeling moet er dus voor zorgen dat patiënten meer zuurstof krijgen’, zegt Khairil Musa, een IC-specialist in ons team in Aden. ‘Dat klinkt eenvoudig, maar zelfs hier in deze belangrijke havenstad is geen zuurstoffabriek en er is sowieso een gebrek aan materialen en personeel. Je kan je voorstellen hoe het in andere delen van Jemen is.’

Enorme uitdaging

‘We gebruiken dan ook onze persoonlijke beschermingsmiddelen opnieuw, omdat er niet voldoende aanvoer van is’, vult Musa aan. ‘Er is erg weinig testmateriaal, niet genoeg beademingsmachines en een gebrek aan andere materialen. Het is een enorme uitdaging.’

Vijf jaar oorlog

Het sterftecijfer in de kliniek is vergelijkbaar met dat in IC’s in Europa en de Verenigde Staten op de piek van de pandemie. Het verschil met Aden is dat hier geen goed-gefinancierd ziekenhuis aanwezig is, ondersteund door een netwerk van andere hospitalen en medische diensten. Onze kliniek hebben we in een maand tijd ingericht in een gerenoveerd deel van een oud behandelcentrum voor kanker. Het staat aan de rand van een stad waar de zorg na vijf jaar oorlog is ingestort en waar de bevolking regelmatig te maken heeft met stroomuitval. Het centrum is tot nu toe het enige COVID-19-centrum in het zuiden van Jemen.

Jemen kan dit niet alleen

Ondanks alle beperkingen doen we wat we kunnen voor de patiënten. Het aantal bedden in het centrum wordt uitgebreid van 32 naar 72 en de aanvoer van zuurstof en andere materialen verbeterd. Het team heeft al 10 IC-bedden geïnstalleerd, naast de 72 bedden op de verpleegafdeling. Ons centrum biedt acute zorg, maar om de COVID-19-uitbraak in Jemen echt aan te pakken, is meer hulp van de Verenigde Naties en donorlanden nodig. Er is geld nodig voor medisch personeel, beschermende uitrusting en zuurstofapparaten. ‘Jemen kan dit niet alleen’, zegt Musa.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.

COVID-19-ramp Jemen zichtbaar in onze kliniek Aden

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV