DOSSIER: CORONAVIRUS / COVID-19

OF DONEER DOOR IETS TE KOPEN VIA ONZE WEBSHOP GOEDEDOELENCADSEAUS.NL WAARBIJ 10% VAN JE ORDER GEDONEERD WORDT NAAR EEN GOED DOEL VAN JE KEUZE. 

Er is een nieuw soort coronavirus opgedoken in China. Omdat het om een nieuw virus gaat, is er nog weinig bekend. Toch willen we allemaal graag weten hoe we het kunnen voorkomen en wat we moeten doen als we besmet zijn. Het heeft zijn weg namelijk al gevonden naar Duitsland en Frankrijk. Dan kan het toch ook naar Nederland komen? Lees hier de belangrijkste feiten.

Wat is het coronavirus?

Er bestaan verschillende coronavirussen. Sommigen kunnen ernstige klachten veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn MERS en SARS. Het virus leidt vooral tot luchtwegklachten en koorts. Het nieuwste coronavirus is eind december 2019 opgedoken in China. Hoe het precies wordt overgedragen van mens op mens, hoe besmettelijk het is en hoe lang het duurt voordat je klachten krijgt is nog niet bekend.

Komt het coronavirus voor in Nederland?

In Nederland is op dit moment geen coronavirus. Bijna alle patiënten die het nieuwe coronavirus hebben, zijn in Wuhan (China) geweest. Het kan natuurlijk dat iemand die daar besmet is naar Nederland komt. Kom je net terug uit China en heb je luchtwegklachten en koorts? Ga dan naar de huisarts en meld dat je in China bent geweest.

Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen?

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verkleinen:

  • Was regelmatig je handen met zeep (min. 20 sec.)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Reis je naar een land met het coronavirus? Neem dan ook deze voorzorgsmaatregelen:

  • Vermijd contact met boerderijdieren
  • Houd afstand van mensen met griepverschijnselen
  • Was je kleren als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen

Tekst gaat verder onder de video

Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Mondkapjes helpen alleen als je speciale exemplaren gebruikt die neus en mond goed bedekken. Je moet speciaal getraind zijn om deze kapjes op de juiste manier op en af te zetten. Als je dit verkeerd doet, kun je zelfs meer risico lopen om besmet te raken. We raden dus alleen aan dat getrainde hulpverleners ze gebruiken als ze in aanraking komen met iemand die het coronavirus heeft.

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?

De kans is heel klein dat mensen in Nederland het coronavirus hebben. Zeker als ze niet net terugkomen uit Wuhan in China. Is dat wel het geval, meld je dan zo snel mogelijk bij de huisarts en geef aan dat je in China bent geweest.

Wat doet het Rode Kruis om het coronavirus te bestrijden?

Het Rode Kruis verspreidt in verschillende landen tips om besmetting te voorkomen. Het Chinese Rode Kruis heeft een meldpunt geopend waar gedoneerde spullen, zoals medische maskers, ontsmettingsmiddel en beschermde kleding, worden verzameld. Vervolgens controleert het Chinese Rode Kruis de kwaliteit en delen hulpverleners de goedgekeurde spullen uit.

Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de site van het RIVM.

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV