Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Coronavirus: heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Nederlandse Rode Kruis

Hoe verklein je de kans op besmetting met het coronavirus en wat doe je als je besmet bent? Lees hier de belangrijkste vragen en antwoorden. 

Heeft het zin om een mondkapje te dragen?

In gebieden waar het coronavirus is vastgesteld raden we zorgverleners aan mondkapjes te gebruiken als ze in aanraking komen met patiënten die (mogelijk) het coronavirus hebben. Dit geldt ook voor familieleden die thuiszorg bieden. Daarnaast is het belangrijk dat mensen die symptomen vertonen, maskers dragen om het risico op verspreiding te verkleinen.

In deze video van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt uitgelegd wat de juiste manier is om een mondkapje te dragen:

https://youtu.be/lrvFrH_npQI

Wat is het coronavirus?

Er bestaan verschillende coronavirussen. Sommigen kunnen ernstige klachten veroorzaken. Bekende voorbeelden zijn MERS en SARS. Het virus leidt vooral tot luchtwegklachten en koorts. Het nieuwste coronavirus dook eind december 2019 op in China.

Het coronavirus verspreid zich van mens op mens. Via kleine druppeltjes uit de neus of mond wordt het virus verspreid wanneer een besmet persoon hoest of uitademt. Andere mensen kunnen het virus ook krijgen wanneer ze in aanraking komen met deze druppeltjes en vervolgens hun ogen, neus of mond aanraken. Of als je de druppeltjes van een besmet persoon inademt. Daarom is het belangrijk om meer dan 1 meter afstand te houden bij een persoon die ziek is.

Komt het coronavirus voor in Nederland?

Tot dusver is bij tien patiënten in Nederland het nieuwe coronavirus gevonden. De Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) brengt contacten van de patiënten in kaart door middel van contactonderzoek.

De Nederlandse aanpak blijft voorlopig gericht op het indammen van de ziekte, door ziektegevallen te isoleren en zo verdere verspreiding te voorkomen.

Wat kun je doen om het coronavirus te voorkomen?

Er zijn een aantal simpele dingen die je kunt doen om het risico op besmetting te verkleinen:

  • Was regelmatig je handen met zeep (min. 20 sec.)
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

Neem dan ook deze voorzorgsmaatregelen:

  • Houd minstens 1 meter afstand van mensen met griepverschijnselen
  • Was je kleren als je in contact bent geweest met iemand met griepverschijnselen. Het virus wordt gemakkelijk vernietigd door gebruikelijke was- en schoonmaakmiddelen
  • Houd het reisadvies in de gaten

Ik denk dat ik het coronavirus heb. Wat moet ik doen?

Neem eerst telefonisch contact op met je huisarts als je vermoedt dat je het coronavirus hebt of als je in contact bent geweest met iemand die het virus heeft. Door niet fysiek naar de huisarts te gaan verklein je het risico op verdere verspreiding van het coronavirus.

Wat doet het Rode Kruis om het coronavirus te bestrijden?

Het Rode Kruis geeft in zoveel mogelijk landen ter wereld voorlichting om het risico op besmetting te verkleinen. In China bieden hulpverleners ook psychosociale (na)zorg en ze zijn betrokken bij het vervoeren van patiënten in ambulances.

In Zuid-Korea deelt het Rode Kruis hulpgoederen uit aan mensen die in quarantaine zitten. Het Rode Kruis in Italië zet duizenden hulpverleners in voor onder andere het vervoeren van mensen die (mogelijk) het coronavirus hebben en bij gezondheidschecks op vliegvelden.

Ook in Nederland houdt het Rode Kruis de situatie nauwlettend in de gaten. We onderhouden contact met overheidsinstanties en staan klaar om te handelen wanneer nodig. Hulpverleners in Nederland zijn extra gebriefd op de hygiënemaatregelen die ze moeten nemen. Ook geeft het Nederlandse Rode Kruis voorlichting via de website en sociale media.

De WHO bestempelt het coronavirus als een internationale noodsituatie. Wat betekent dat?

Dat de dreiging volgens de Wereldgezondheidsorganisatie behalve internationaal ook zeer ernstig, plotseling, ongebruikelijk en onverwacht is. Gevolg van de status die de WHO aan het coronavirus toekent: er komen meer middelen vrij om het virus te beteugelen en landsgrenzen en internationale vliegvelden mogen scherper worden gecontroleerd. Het is overigens de zesde keer dat de WHO op deze manier alarm slaat. De voorlaatste keer was op 18 juli vorig jaar, toen was de ebola-uitbraak in het noordoosten van Congo de aanleiding.

Voor meer informatie over het coronavirus kun je terecht op de site van het RIVM.

Coronavirus: heeft het zin om een mondkapje te dragen?

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV