Coronavirus en dementie

dementie-alleen-1000.jpg

We houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en volgen de richtlijnen van het RIVM. Wij krijgen veel vragen over hoe het zit met het coronavirus en dementie. Hoe kwetsbaar is iemand met dementie? In hoeverre zijn extra voorzorgsmaatregelen tegen het coronavirus nodig? Wij schreven een artikel over wat u kunt doen, hoe u corona kunt herkennen bij iemand met dementie en geven daarin ook nog wat andere tips zoals ideeën voor activiteiten om samen te ondernemen.   
 

Omgaan met mensen met dementie tijdens de corona-uitbraak

De zorg voor mensen met dementie gaat ondanks alles gewoon door, thuis en in het verpleeghuis. Wat kunt u doen om mensen met dementie de komende tijd zo goed mogelijk te ondersteunen? Hoe gaat u om met gevoelens van onveiligheid en minder sociaal contact? En hoe blijft u goed voor elkaar en ook voor uzelf zorgen? Op dementie.nl geven wij u antwoord op deze vragen en aanvullende tips. 
 

Wat kunt u als buurman of -vrouw, kind, kleinkind, vriend doen voor iemand met dementie? 

Veel mensen met dementie (en hun naaste/mantelzorger) zijn kwetsbaar en ontvangen nu geen of veel minder bezoek. En dat terwijl ze vaak afhankelijk zijn van het contact met anderen. Wat kunt u doen voor uw buurvrouw, tante, opa, oma of vriend met dementie? Dat leest u op samendementievriendelijk.nl.
 

Tips tegen eenzaamheid

Geen bezoek, geen dagopvang, geen clubjes en geen sport. Dat vergroot de kans op eenzaamheid. Hoe houdt u contact? Hoe laat u weten dat u uw naaste niet vergeet? In deze tijd van smartphones en tablets is digitaal contact een handig alternatief. Op eentegeneenzaamheid.nl vindt u allerlei goede tips voor online contact. Of doe het op de ouderwetse manier en verras iemand met een (liefdes)brief of gedicht.
 

Tips voor passende activiteiten

Zo veel mogelijk binnenblijven zonder goed te begrijpen waarom, is erg lastig voor iemand met dementie. Hoe leidt u af? Hoe komt u samen de dag door? Structuur en ritme helpen om deze uitdaging aan te gaan. We geven u tips op dementie.nl die u hopelijk kunnen inspireren. Stuur ons vooral uw tips, dan geven wij die weer door. Zo helpen we elkaar. 

Alle Alzheimer Café bijeenkomsten en trainingen geannuleerd

In verband met de aangescherpte maatregelen rond het coronavirus vanuit het RIVM hebben wij besloten alle bijeenkomsten en trainingen te annuleren de komende maand om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Online blijven we actief. Heeft u een vraag, wilt u uw verhaal met anderen delen of op de hoogte blijven van nieuws en informatie rondom dementie? Ga dan naar ons forumFacebook en/of Instagram.  
 

Forum: dementie en het coronavirus

Ook op het forum van Alzheimer Nederland wordt volop gesproken over het coronavirus. Vragen die voorbij komen zijn: ‘Hoe kan ik contact houden als bezoek niet mag?’ en ‘Moet ik mijn naaste vertellen wat er aan de hand is?’ Op het forum kunt u uw eigen tips en ervaringen delen, maar ook vragen stellen aan anderen. 
 

Inspirerende voorbeelden op social media #wevergetenjullieniet

Via social media komen ontzettend veel mooie en inspirerende voorbeelden voorbij om in contact te blijven met mensen met dementie en hen te helpen. Bijvoorbeeld door te videobellen via WhatsApp, Facetime of Skype. Een foto of video van uzelf en/of famillieleden te sturen, die iemand met dementie meerdere keren kan bekijken en steeds een blij gevoel geeft. U kunt ook een video maken van een fotoalbum die u doorkijkt, waarbij u vertelt over de foto’s. Hier vindt u een overzicht van alle prachtige initiatieven. 

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Alzheimer Nederland:

https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/coronavirus-en-dementie

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN