Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Coronavaccinatie in Nigeria van start: “Zij niet veilig, wij niet veilig”

Stichting Vluchteling

De eerste prikken zijn gezet! Stichting Vluchteling en haar partner Intersos ondersteunen sinds maart het internationale COVAX-vaccinatieprogramma in Nigeria, een initiatief dat in de wereldwijde race voor coronavaccins garandeert dat ook armere landen, en vluchtelingen en ontheemden, beschermd worden tegen het coronavirus.

“Nu komt het erop aan dat we echt solidair zijn, met iedereen, overal ter wereld. Voor hen, en voor ons dus ook. Zij niet veilig, wij niet veilig.”

Tineke Ceelen, directeur Stichting Vluchteling.

COVAX in Nigeria

Terwijl rijke landen massaal coronavaccins opkopen, vallen armere landen, waaronder Nigeria, vaak buiten de boot, met alle gevolgen van dien. In de coronapandemie geldt dat niemand veilig is, tenzij iedereen dat is. Vanuit die gedachte werd COVAX, oftewel ‘COVID-19 Vaccines Global Access’, geboren: een internationaal initiatief van o.a. de Wereld Gezondheid Organisatie dat ervoor zorgt dat ook armere landen, en vluchtelingen en ontheemden, toegang krijgen tot coronavaccins.

Nigeria is een van de landen dat via COVAX maar liefst op 42 miljoen coronavaccins kan rekenen. Hiermee kan het land in 2021 een vijfde van de populatie beschermen tegen het coronavirus. Hoognodig, gezien Nigeria momenteel wordt geteisterd door een tweede golf van coronabesmettingen.

Hoe helpt Stichting Vluchteling?

Stichting Vluchteling ondersteunt, in samenwerking met haar partner Intersos, het COVAX-vaccinatieprogramma in Nigeria, waar we actief zijn in de districten Bama, Ngala en Maiduguri, in de staat Borno. Aankomende drie maanden zullen ruim 12.500 mensen gevaccineerd worden.

Gezondheids- en eerstelijnswerkers krijgen het vaccin als eerste. Onze partner, Intersos, is direct verantwoordelijk voor de uitvoering van de vaccinaties, de betrokkenheid van de gemeenschap en het beheer van de koudeketen. Het Ministerie van Gezondheid van de staat Borno en lokale autoriteiten zullen hier op toezien.

Om te garanderen dat het COVAX-vaccinatieprogramma de aankomende maanden optimaal uitgerold wordt, stelt Stichting Vluchteling per direct fondsen beschikbaar voor de aanstelling van noodzakelijk personeel en essentieel apparatuur:

  • Aanstelling van een COVAX-vaccinatiemanager, logistiek medewerker en een informatiemedewerker
  • Aanlevering van koudeketens op zonne-energie en vaccindragers
  • Computer

Zorgwekkende cijfers

Wereldwijd zijn meer dan 128 miljoen corona besmettingen vastgesteld. Ook vluchtelingen worden hier hard door geraakt. We maken ons grote zorgen om hun lot. In veel landen waar wij werken komt corona namelijk bovenop andere problemen zoals honger, droogte of oorlog en conflict. Met onze hulp proberen we het ergste te voorkomen. Zo’n 360.000 vluchtelingen in 17 landen hebben onze coronahulp tot nu toe ontvangen. Meer weten? Bekijk ons coronadossier.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2021/3/vaccinatieprogramma-in-nigeria-van-start

Coronavaccinatie in Nigeria van start: “Zij niet veilig, wij niet veilig”

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV