Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Composteerbare theezakjes en koffiepads worden nieuwe norm

Plastic Soup Foundation

Een eerdere versie van dit artikel was gebaseerd op een foutief bericht van dagblad Trouw als zou in het kader van een nieuwe Green Deal afgesproken zijn dat de overheid geld gaat betalen aan producenten om de overstap naar composteerbare theezakjes en koffiepads mogelijk te maken. We werden geattendeerd op deze fout door de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Koffie en Thee, en hebben het artikel daarom aangepast.

Vanaf 1 januari 2021 mogen theezakjes en koffiepads bij het groente-, fruit- en tuinafval (GFT). Er zijn door Rijkswaterstaat, afvalverwerkers en de brancheorganisatie Koffie & Thee Nederland afspraken gemaakt met de producenten in het kader een nieuwe Green Deal. Dat is goed nieuws.

Maar hoe zit het dan met koffiecups?

Win-win

Het gaat om een afspraak die al veel eerder gemaakt had moeten worden. Omdat theeblaadjes 100 procent organisch zijn, gooien mensen theezakjes bij het GFT. Maar dat mag niet, omdat de zakjes vaak van plastic zijn en niet gecomposteerd kunnen worden. De afvalverwerkers slagen er niet in al het plastic uit het GFT-afval te verwijderen en zo komen microplastics in het compost terecht. Daarnaast gaat er jaarlijks naar schatting 88 miljoen kilo aan goed composteerbare theeblaadjes en koffieprut verloren. Dit wordt in de plasticbuiltjes met het andere restafval verbrand. Zonde van al dat organisch materiaal.

Dankzij deze afspraak is er straks:

  • meer duidelijkheid voor de consument
  • een schonere GFT-toevoer
  • meer compost

Het lijkt een win-win situatie.

Koffiecups

Als alle merken hun koffie en thee in plasticvrije verpakkingen gaan aanbieden, zal ook de Afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal worden aangepast. Maar wat gaat Milieu Centraal straks voorschrijven voor de koffiecups? In welke afvalbak moeten die? Ze zijn van plastic en aluminium gemaakt en mogen dus alleen bij het restafval. De verwarring bij de consument zal blijven bestaan. Die zal kunnen blijven denken dat koffiecups voortaan ook in de GFT-bak mogen. Gevreesd moet worden dat de GFT-stroom daardoor ook na 1 januari vervuild zal blijven met deze cups.

Het is aan de producenten om ook dit probleem op te lossen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/09/composteerbare-theezakjes-en-koffiepads-worden-nieuwe-norm/

Composteerbare theezakjes en koffiepads worden nieuwe norm

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV