Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Colombianen willen gerechtigheid

04-04-2019

Ze dragen een lang zwart spandoek mee met daarop alle namen van de vermoorde activisten erop. Een doodskist maakt visueel wat hier aan de gang is. Een groep Colombianen wandelt deze week van Parijs naar Den Haag om aandacht te vragen voor het onrecht dat hen is aangedaan.

PAX steunt een grote groep Colombianen die het Internationaal Strafhof (ICC) vraagt een onderzoek te beginnen naar de systematische moorden op verdedigers van mensenrechten. Ondanks het vredesakkoord van de Colombiaanse regering met de FARC werden er in 2018 tenminste 178 activisten vermoord. Ze werden gedood omdat ze actief waren voor hun vakbond, mensenrechten- of milieuorganisatie, buurtraad of comité van slachtoffers. PAX programmaleider Sander Otten: “De moorden op verdedigers van mensenrechten vormen een groot gevaar voor de uitvoering van het Vredesakkoord. Bescherming van deze mensen zou dan ook de hoogste prioriteit moeten hebben voor de Colombiaanse regering.”

Mark Rutte
In november vorig jaar vroeg PAX al aandacht voor de precaire situatie van verdedigers van mensenrechten in Colombia. Door de actie #GraciasMarkRutte riepen duizenden Nederlanders de premier op zich tijdens een handelsmissie naar Colombia hard te maken voor de bescherming van verdedigers van mensenrechten. Rutte deed dit en kreeg toezeggingen van de Colombiaanse president Ivan Duque dat hij actie zou ondernemen. Tot dusverre leverde het echter nog te weinig op. Alleen al in de eerste maanden van 2019 werden meer dan 30 Colombiaanse verdedigers van mensenrechten vermoord.

Mars naar Den Haag
Voor veel Colombianen is de maat nu vol. Onder de banner #MarchamosALaHaya wandelt een groep Colombianen deze week van Parijs naar Den Haag om aandacht te vragen voor het onrecht dat hen is aangedaan. Onder hen is ook de linkse presidentskandidaat Gustavo Petro, die de afgelopen verkiezingen net verloor van de huidige president Ivan Duque. Vrijdag 5 april lopen de Colombianen het laatste stuk van de Ambassade van Colombia in den Haag naar het Internationaal Strafhof. Daar zal een delegatie van 45 personen, waaronder drie leden van het Colombiaanse Parlement, formeel vragen aan het ICC om een onderzoek in te stellen naar de moorden in Colombia. 

Waarheid en Gerechtigheid
PAX ondersteunt al jaren de slachtoffers van geweld in Colombia. Naast het voeren van campagnes zetten we met hulp van de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij een programma op om de waarheid en gerechtigheid boven tafel te krijgen. Afgelopen vrijdag vertelde PAX Programmaleider Sander Otten in 5 uur Live  wat PAX doet voor waarheid en gerechtigheid in Colombia.  

Natuurlijke hulpbronnen, conflict en mensenrechten, Een betere omgang met een gewelddadig verleden, Colombia

Colombianen willen gerechtigheid

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over , ,

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV