Meer weten? informatie@fondsen.org

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE

Onze collega Sander ziet met eigen ogen de schrijnende situatie waarin Mozambique zich door de natuurramp bevindt. Gebouwen zijn verwoest en er is een tekort aan voedsel. De inwoners van Mozambique willen veiligheid. Sander houdt ons op de hoogte over de situatie.

Wil jij helpen?

10 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 4

Gisteren heb ik mijn eerste werkdag in Mozambique gehad. Samen met collega’s Pedro en Delfina hebben wij een begroting opgesteld om waterputten en latrines te bouwen en zaden voor de landbouw uit te delen. Wij zorgen er vooral voor dat er rekening wordt gehouden met mensen met een handicap, bijvoorbeeld dat toegankelijke latrines gebouwd worden en dat er voedingssupplementen voor kinderen met een handicap uitgedeeld worden.

Gisteren avond heb ik op het vliegveld een vergadering bijgewoond van het protection cluster.  Hier waren allerlei organisaties die zich bezighouden met kwetsbare groepen in zes verschillende opvangkampen in en rond Beira. Er is veel aandacht voor alleenstaande vrouwen en kinderen zonder begeleiding. Alleen worden mensen met een beperking haast niet genoemd.

Leo, coördinator van hulp van Light for the World, zei dat er weinig mensen met een beperking in kampen zitten. Dit komt omdat dat zij van het begin af aan geen toegang hadden tot eten en water en daarom weer terug zijn gegaan naar wat er nog over is van hun huis.

9 april 2019

COLLEGA SANDER SCHOT IN MOZAMBIQUE 1

Maandag ben ik goed aangekomen in Beira, een stad in Mozambique. Op dit moment ben ik aan de kant van de stad met stenen huizen en muren. Het is er hier heftig aan toe gegaan. Mensen hier zijn bezig met het herstellen van de restaurants en de rijkere huizen. Er wordt opnieuw glas in de ramen gedaan, dakplaten op het huis gelegd en wortels van omgevallen bomen worden uitgegraven. Als hier al zo veel verwoest is, laat dan staan hoe het is in de buitenwijken van de stad is. Ze praten nu al over 700 doden alleen al in Mozambique, waarvan 500 in Sofala. Sofala is de provincie waarin Beira ligt. Ze verwachten dat de getallen veel hoger liggen, maar dit zijn de getallen die via gezondheidsposten zijn verzameld.

Ik krijg schrijnende verhalen te horen. Een gezin is overleden foor het instorten van het dak. Daarnaast is een CBR medewerker die een aantal dagen na de cyc

loon terugkeerde vanuit Beira naar Buzi vermist. Ze werd verrast door het water dat boven de zeespiegel komt en de hoge golven. Ze is niet in Buzi aangekomen. Haar man is op zoek gegaan in Beira, maar heeft haar niet kunnen vinden.

Mijn collega Pedro vertelde dat alles heen en weer ging bij hem in huis. Hij was bang dat het dak eraf zou vliegen. De ruiten gingen stuk, regen kwam maar naar binnen en het bleef maar waaien. Als bescherming heeft hij zijn kinderen bij elkaar gezet in een linnenkast. Hij is dankbaar dat hij gespaard mocht blijven.

Delen:

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633