Meer weten? informatie@fondsen.org

Cholera Mozambique: snel ingrijpen is nodig

Waar iedereen al bang voor was, is nu gebeurd. Er is cholera uitgebroken onder de slachtoffers van cycloon Idai in Mozambique. Het aantal besmettingen is in een paar dagen al opgelopen van 138 naar 1046, meldt het ministerie van Volksgezondheid. Bestrijding én preventie van deze ziekte is van levensbelang. Maar hoe ga je deze strijd aan? En wat is cholera eigenlijk?

1,85 miljoen Mozambikanen zijn getroffen door cycloon Idai. In de nasleep van de verwoestende storm staan veel gebieden nog steeds onder water; slechts bereikbaar via boot of vliegtuig. Inwoners moeten zien te overleven terwijl ze tot hun enkels in het water of modder staan. Sanitaire voorzieningen zijn verwoest, schoon drinkwater schaars.

Omdat we wisten dat deze situatie enorme gezondheidsrisico’s met zich mee zou brengen, hebben we meteen water- en saniatie-experts naar het gebied gestuurd. Helaas heeft dit snelle ingrijpen niet kunnen voorkomen dat de besmettelijke ziekte toch is uitgebroken en zich nu razendsnel verspreidt.

Cholera is een bacteriële infectie. Je krijgt het door vervuild water of voedsel te gebruiken. Als je het hebt, krijg je last van heftige, waterige diarree en plotseling overgeven. De ziekte is lastig te voorkomen, zeker na een ramp van deze omvang. Bij gebrek aan schoon drinkwater drinken de mensen  vervuild water en wassen zich ermee. Doordat er nauwelijks wc’s zijn, komt de ontlasting van zieke mensen vervolgens weer in het (drink)water terecht en verspreidt de ziekte zich verder.

Cholera preventie

Wat nodig is om de verspreiding te voorkomen is in de eerste plaats dus schoon drinkwater . Michel Becks van het Rode Kruis leidt een team water en sanitatie-experts bij de aanleg van waterpunten. Het team gaat ook langs de wijken waar de risico’s op cholera het grootst zijn en  geeft er hygiëne-voorlichting.

Becks: “Mensen zijn zich er wel bewust van dat er cholera heerst en dat het gevaarlijk is voor de gezondheid. Maar ze weten vaak nog niet goed wat ze moeten doen om verspreiding te voorkomen. Daar kunnen onze vrijwilligers ze voorlichting in geven. Het gaat dan vaak om  simpele dingen als handen wassen na een toiletbezoek.”

Bestrijding van cholera

Het grootste gevaar van cholera is uitdroging door diarree. Met genoeg schoon drinkwater met zout en suiker (ORS) kun  je er vrij snel van herstellen. Maar dan moet je dat wel krijgen natuurlijk. Becks: “Omdat medische hulp soms ver weg is, zetten we in gemeenten kleine hulpposten op waar mensen ORS kunnen drinken en weer een beetje op kracht kunnen komen. Als we er op tijd bij zijn, kunnen we zo veel mensenlevens redden.”

Opvang en Noodhospitaal

In Beira zijn nu twee veldhospitalen opgezet om mensen te behandelen. Dit is ter ondersteuning van de bestaande ziekenhuizen, die niet allemaal meer op volle kracht draaien. Bij de hospitalen kunnen inwoners terecht voor urgente zaken, zoals operaties en cholerabehandelingen. Ook is in Beira een veldkliniek opgezet ter ondersteuning van het Macurungo ziekenhuis.

Het Rode Kruis is legt waterpunten aan, geeft ORS om uitdroging te voorkomen en zorgt voor hygiënische voorlichting om verdere verspreiding van cholera tegen te gaan. Help de verdere verspreiding van cholera te stoppen.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van het Rode Kruis Nederland:

https://www.rodekruis.nl/nieuwsbericht/cholera-mozambique-snel-ingrijpen-is-nodig/

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633