Artsen zonder Grenzen

Cholera-epidemie in DR Congo bereikt miljoenenstad Kinshasa

Posted in: Gezondheid en Handicaps, Ontwikkelingshulp

In de Democratische Republiek Congo heerst de ergste cholera-epidemie van de afgelopen 20 jaar. In 2017 raakten 55.000 inwoners besmet en stierven 1.190 mensen. De epidemie heeft nu Kinshasa bereikt, de hoofdstad waar 12 miljoen mensen wonen. Gebrek aan schoon water, sanitaire voorzieningen en medische zorg maken inwoners kwetsbaar voor de besmettelijke ziekte. Lokale zorgautoriteiten berichten over 826 besmette mensen en 32 doden tot 22 januari. Artsen zonder Grenzen heeft haar hulp uitgebreid om de epidemie te bestrijden.

Zeer dichtbevolkt
Teams in Kinshasa hebben 2 cholerabehandelcentra opgezet, voor besmette mensen in de zwaarst getroffen wijken. Sinds 16 januari zijn daar 157 patiënten behandeld, waarvan 1 persoon stierf. ‘Nadat de epidemie zich begon te verspreiden in de stad, hebben we meteen behandelunits gebouwd, 10 waterpunten neergezet en een ambulancedienst ingezet,’ zegt noodhulpcoördinator Jean Liyolongo. ‘Ook geven we voorlichting. Cholera treft delen van Kinshasa die zeer dichtbevolkt zijn. Daarom is het cruciaal om de uitbraak snel in te dammen.

Geen toegang tot schoon water
Verpleegkundige Ernestine Viokolo werkt in het cholerabehandelcentrum in Camp Luka in Kinshasa. ‘Ik woon zelf in deze buurt en zie hoe snel de ziekte zich verspreidt door het gebrek aan voorzieningen. De meeste mensen hebben geen directe toegang tot schoon drinkwater en latrines. Toch is cholera goed te voorkomen, onder meer door vaak je handen te wassen. Het is erg belangrijk om dat aan zo veel mogelijk mensen te vertellen, zodat zij dat weer aan familie en buurtbewoners kunnen doorgeven.’

Helft van totaal aantal patiënten behandeld
De cholera-epidemie in DR Congo begon al in 2015. Inmiddels zijn tienduizenden mensen in 24 van de 26 provincies besmet geraakt. Teams van Artsen zonder Grenzen bestrijden de epidemie sinds deze begon. In 2017 behandelden zij de helft van het totaal aantal patiënten in het land, ongeveer 25.300 mensen.

Bron: Artsen zonder Grenzen

Change this in Theme Options
Change this in Theme Options