CENTRAAL MUSEUM UTRECHT VERWERFT OBJECTEN DROOG DESIGN

Uitbreiding Droog-collectie met 56 werken

In april breidt het Centraal Museum de collectie Droog, de grootste ter wereld, uit met maar liefst 56 objecten. De verwerving valt samen met het 25-jarig jubileum van Droog. Het Centraal Museum kocht precies twintig jaar geleden voor het eerst Droog aan.

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum Utrecht: “Dit is een belangrijke aanvulling op onze collectie, waarmee we een overzicht kunnen geven van 25 jaar Droog. Naast onze Rietveld-collectie, eveneens de grootste ter wereld, is dit een belangrijk speerpunt op het gebied van vormgeving in ons museum. We zijn trots dat we voor dit belangrijke Nederlandse erfgoed mogen zorgdragen en het regelmatig voor een breed publiek toegankelijk kunnen maken.”

Renny Ramakers: “Wij zijn blij en verheugd dat het Centraal Museum Utrecht de collectie Droog Design heeft uitgebreid. Het fundament van de collectie is gelegd eind jaren ’90. Het is heel fijn dat deze is geactualiseerd met werk uit de Milaan-presentaties en andere grote Droog projecten uit de afgelopen jaren. De collectie geeft zo een nog completer beeld van Droog. Het Centraal Museum biedt een mooi huis voor deze werken.”

25 jaar Droog

Droog werd in 1993 opgericht door Renny Ramakers en Gijs Bakker. Droog ontwikkelde zich mee met de tijd en actualiteit en doet dit nog steeds. Het design-huis werkt samen met honderden ontwerpers zoals Marcel Wanders, Tejo Remy, Jurgen Bey, Chris Kabel en Mario Minale. Missie is om vormgeving een platform te geven binnen grotere maatschappelijke thema’s, vaak met een twist. In de vormgeving van nu zijn een aantal ontwikkelingen dominant: materiaalontwikkeling, hergebruik en social design en deze zijn terug te voeren tot de geschiedenis van 25 jaar Droog. De ontwerpen van Droog uit de jaren negentig zijn innovatief, toegankelijk en zitten vol humor.

Droog Design collectie op zaal

In het museum zijn er altijd werken te zien uit de Droog-collectie, zoals de Melkflessenlamp van kunstenaar Tejo Remy en de Kroonluchter ‘Lightshade-shade’ van ontwerper Jurgen Bey. Vanaf 27 april is er een object te zien uit de nieuwe Droog-verwerving, namelijk Pleated Collar Napkin Rings van Studio Droog. 

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633