Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Celstraf van 87 jaar voor majesteitsschennis in Thailand

Amnesty International

De Thaise Anchan P. is door een Thaise rechtbank veroordeeld tot een recordlange gevangenisstraf van 87 jaar voor het beledigen van het koningshuis en voor computergerelateerde misdrijven.

‘Deze schokkende zaak is een serieuze aanval op de steeds kleiner wordende ruimte voor vrijheid van meningsuiting in Thailand’, zegt Yamini Mishra van Amnesty International.

Majesteitsschennis

Steeds meer mensen in Thailand worden aangeklaagd op basis van de lèse majesté-wet- majesteitsschennis. De Thaise autoriteiten proberen zo kritische stemmen de mond te snoeren. De extreme straf die Anchan P. kreeg opgelegd laat goed zien waarom deze wet in strijd is met internationale mensenrechtenverdragen.

Gevangen voor social media-posts

Anchan P., een Thaise voormalige ambtenaar die een eettentje runde, werd in januari 2015 gearresteerd en bijna vier jaar vastgehouden, tot ze in november 2018 op borgtocht vrij kwam. Ze werd aangeklaagd voor 29 verschillende zaken op het gebied van het beledigen van het koningshuis. Ze werd aanvankelijk vijf dagen incommunicado vastgehouden op een militaire basis, voordat ze werd overgebracht naar een detentiecentrum.

Anchan P. werd veroordeeld voor het delen en uploaden van videos op social media. In de videos zouden tijdens een talkshow beledigende opmerkingen zijn gemaakt over het koningshuis. Anchan P. bekende schuld en kreeg drie jaar celstraf voor de afzonderlijke 29 aanklachten – 87 jaar in totaal. Dit is de zwaarste straf onder de majesteitsschennis-wet in Thailand tot nu toe. Omdat Anchan P. schuld bekende, werd de straf verminderd tot 43,5 jaar.

Incommunicado vast

‘Anchan P. is sinds haar arrestatie in 2015 vreselijk behandeld’, zegt Yamini Mishra. ‘Ze werd jaren in voorarrest gehouden, waarvan enige tijd incommunicado (zonder contact met de buitenwereld). Ook de manier waarop haar straf tot stand kwam, is schokkend: de autoriteiten hebben het maximale eruit proberen te halen door de afzonderlijke aanklachten bij elkaar op te tellen. Hiermee proberen ze duidelijk de 50 miljoen internetgebruikers in Thailand af te schrikken.’

Oproep Amnesty International

Nadat vreedzame protesten in Thailand in 2020 toenamen, gingen de Thaise autoriteiten weer gebruik maken van de majesteitsschennis-wetten. Sinds 2018 was er niemand onder deze wetten aangeklaagd. Meer dan 220 mensen, onder wie kinderen, werden aangeklaagd voor hun aandeel in vreedzame protesten in 2020. Tientallen van hen werden voor majesteitsschennis aangeklaagd.

De Thaise autoriteiten moeten stoppen met het onderdrukken van vreedzame protesten en critici. Ze moeten de wetten die de vrijheid van meningsuiting – zowel online als offline – onderdrukken, intrekken of aanpassen. Daaronder vallen de lèse majesté-wet en de Computer Crime Act, die beiden werden gebruikt bij de veroordeling van Anchan P.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/thailand-87-jaar-celstraf-voor-majesteitsschennis

Celstraf van 87 jaar voor majesteitsschennis in Thailand

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV