Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

CARE aan de slag in kwetsbaarste regio van Sulawesi

CARE verenigt graag de krachten om zo effectief mogelijk mensen in nood te helpen. Dit doen we bijvoorbeeld door ons samen met 11 andere hulporganisaties te verenigen in GIRO555. Gezamenlijk doen we er alles aan om zoveel mogelijk geld binnen te halen, zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen. Ter plaatse is een goede afstemming ook erg belangrijk. Je wilt natuurlijk niet elkaar voor de voeten lopen of hulp bieden die niet nodig of gewenst is. Daarom werken wij op Sulawesi ook met locale partners. Zij kennen het gebied en de mensen goed en zo weten we het beste wat er ter plaatse nodig is.

CARE richt zich hoofdzakelijk op Donggala, vanwege de grote behoefte aan hulp in dit moeilijk te bereiken gebied en de weinige hulpverlening die ter plekke is. Overige hulp gaat naar Sigi en Palu afhankelijk van de beoordeling ter plaatse.

CARE Nederlands Wouter Bokdam

CARE Nederland collega Wouter Bokdam legde voor ons vast hoe de hulpverleners van zowel CARE en de locale partners noodhulppakketten inpakten voor verzending naar de Donggala regio. Deze toch al kwetsbare, agrarische regio werd zwaar getroffen door de aardbeving van 7.5 op de schaal van Richter, waarvan het epicentrum dichtbij lag. De infrastructuur is  door deze heftige beving en opvolgende modderstromen zwaar getroffen, die Donggala vrijwel afsneed van de buitenwereld. De mensen in deze regio hebben dringende behoefte aan schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en huishoudelijke producten. Weduwen en door vrouwen geleide huishoudens staan in het bijzonder onder druk om in hun eentje te zorgen voor onderdak. Daar bovenop komt nog eens het vergrote risico op de uitbraak van ziektes door het ontbreken van sanitaire voorzieningen (zoals zeep) en veilig drinkwater.

Speciale aandacht voor vrouwen en meisjes

CARE richt zich op de specifieke impact die de ramp heeft op vrouwen en meisjes die hen vaak zwaarder treft dan anderen. In grootschalige opvanggelegenheden zijn zij kwetsbaarder door het gebrek aan privacy tijdens de menstruatie en wanneer zij zich omkleden. Onderling zorgt dit voor verhoogde stress en neemt de kans toe op (sexueel) geweld jegens vrouwen en kinderen.

Vrouwen en kinderen worden over het algemeen als laatste gehoord in een noodsituatie zoals (in de nasleep van) een ramp. De hulp van CARE is er op gericht om hen deel uit te laten maken van de geboden noodhulp, waarbij er gelijke aandacht is voor de behoeften van beide seksen. Zo bevatten de hygiënepakketten maandverband en zijn de wc’s goed verlicht en voorzien van een slot. Bij de bouw van tijdelijk onderdak wordt rekening gehouden met de veiligheid en behoeftes van vrouwen en kinderen. Ook krijgen zij trainingen, o.a. over hygiëne, waarbij zij het geleerde kunnen overbrengen op hun familieleden.

Samengevat biedt CARE in Donggala:

  • Tijdelijk onderdak en training en tools om sterkere huizen te bouwen
  • Hygiëne pakketten met speciale aandacht voor vrouwen
  • Hygiënetraining
  • Plaatsing van veilige wc faciliteiten inclusief gelegenheid om handen te wassen
  • Toegang tot schoon drinkwater
  • Geld voor de meest kwestbare huishoudens.

Onze aanpak zal gericht zijn op samenwerking en coördinatie met lokale partners en relevante instanties. CARE zal rekening houden met het feit dat er verschillende normen, behoeften, kwetsbaarheden en capaciteiten zijn tussen stedelijke en landelijke contexten Ten slotte is onze aanpak gebaseerd op de belangrijkste lessen die zijn getrokken uit andere snelle reacties, zoals de aardbeving in Nepal, de tyfoon Haiyan op de Filippijnen en de aardbeving in Haïti.

Cijfers over de ramp op Sulawesi

1948 overleden

10.679 gewonden

835 vermist

65.733 huizen beschadigd

CARE aan de slag in kwetsbaarste regio van Sulawesi

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV

Mogen wij JE op de hoogte houden?

Wekelijks sturen wij een nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws en de meest recente vacatures. Wil je deze ook ontvangen? Als je het onderstaande formulier invult dan zetten we je graag op de lijst.