Fondsen.org logo

Burgers Israël en Palestina betalen de prijs voor de voortdurende straffeloosheid bij escalerend geweld

Amnesty International roept de Israëlische strijdkrachten en de Palestijnse gewapende groeperingen in Gaza op om te stoppen met het schenden van het internationaal humanitair recht wat heeft geleid tot het doden en verminken van burgers en de vernietiging van huizen en infrastructuur.

Sinds 10 mei hebben Palestijnse gewapende groeperingen meer dan 1.500 raketten afgevuurd op burgergebieden in Centraal-Israël en in steden nabij de grens met Gaza, waarbij burgers werden gedood en gewond. Israëlische troepen voerden luchtaanvallen uit waarbij burgers in Gaza zijn gedood en gewond. Ze hebben ook ten minste twee woonblokken waar tientallen Palestijnse gezinnen wonen en een kantoorgebouw in Gaza beschadigd of vernield. Dat gebeurde na gerichte aanvallen die beschouwd kunnen worden als een collectieve bestraffing van de Palestijnse bevolking. In totaal zijn bij het geweld ten minste 53 mensen, onder wie 14 kinderen, in Gaza en zeven mensen in Israël omgekomen.

Burgers slachtoffer van vijandigheden

‘Nu de gewapende vijandelijkheden tussen Israël en Palestijnse gewapende groeperingen in Gaza toenemen, groeit de vrees voor meer burgerslachtoffers en de vernietiging van meer huizen en infrastructuur’, zegt Saleh Higazi van Amnesty International. ‘Alle partijen in het conflict hebben de absolute plicht om burgers te beschermen. Ze moeten niet vergeten dat er een onderzoek loopt voor het Internationaal Strafhof en ze mogen er niet vanuit gaan dat ze dit straffeloos kunnen doen zoals in het verleden gebeurde. Deze escalatie doet denken aan wrede vijandelijkheden uit 2008, 2012 en 2014, waarbij burgers het het zwaarst te verduren kregen.

Straffeloosheid bij begaan oorlogsmisdaden

Zowel Israëlische troepen als Palestijnse gewapende groeperingen begaan ongestraft oorlogsmisdaden en andere mensenrechtenschendingen. Israël heeft een betreurenswaardige staat van dienst wat betreft het plegen van onwettige aanslagen in Gaza waarbij burgers worden gedood en gewond raken. Daarbij zijn ook oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid gepleegd. Palestijnse gewapende groeperingen hebben ook ongestraft het internationaal humanitair recht geschonden. Amnesty International veroordeeld consequent het willekeurige raketvuur door Palestijnse gewapende groeperingen.

‘Het afvuren van raketten op bevolkte gebieden die niet nauwkeurig kunnen worden gericht, kan neerkomen op een oorlogsmisdaad en brengt het leven van burgers in gevaar aan beide zijden van de grens tussen Israël en Gaza’, zegt Higazi.

In Israël werden een 50-jarige Palestijnse staatsburger en zijn 15-jarige dochter gedood bij een vermoedelijke raketaanval in het niet-erkende dorp Dohmosh, buiten de stad Lydda in Centraal-Israël. De gemeenschap heeft geen toegang tot schuilplaatsen en het alarmsysteem dat waarschuwt voor naderende projectielen uit Gaza werkt er niet.

Collectieve bestraffing

In Gaza voerden Israëlische troepen vanaf 11 mei aanvallen uit op een aantal woonblokken in Gaza. Een dertien verdiepingen tellende flat, de Hanadi Woontoren, werd volledig verwoest. Burgers waren vooraf gewaarschuwd om het gebied te verlaten. Het kantoorgebouw van Al-Jawhara werd ook zwaar beschadigd en het Al-Shurouq-gebouw werd op 12 mei verwoest.

‘Het opzettelijk bestoken van burgerobjecten en de onrechtmatige vernieling van eigendommen zijn oorlogsmisdaden. Het vernietigen van flats waardoor tientallen gezinnen dakloos worden, komt neer op een collectieve bestraffing van de Palestijnse bevolking en is een schending van het internationaal recht’, zegt Saleh Higazi. ‘Zelfs als een deel van een gebouw wordt aangevallen voor militaire doeleinden, hebben de Israëlische autoriteiten de plicht om aanvalsmethoden te kiezen die de risico’s voor burgers en hun eigendommen minimaliseren.’

Bij een aanval op een appartement op de bovenste verdieping van het zeven verdiepingen tellende Tiba-appartement kwamen een vrouw en haar 19-jarige zoon in de benedenverdieping om het leven. Bij een aanval op de woontoren Al-Jundi al-Majhoul kwamen drie Palestijnse leden van de Islamitische Jihad om het leven.

Een vrouw vertelde: ‘Het gebouw trilde als een gek … Toen we bij de ramen kwamen … zagen we dat iedereen naar ons keek en schreeuwden mensen “verlaat het gebouw onmiddellijk” … minuten later stond ik buiten, waar mensen me wegtrokken van gevaar … wat nu grappig is om te zeggen, omdat we geen idee hadden wat een veilige plek zou zijn om toevlucht te zoeken.’

‘Tot dusverre is [het gebouw] niet [vernietigd], maar alleen al de gedachte eraan is erg genoeg. We hebben geen oog dichtgedaan, de aanvallen gaan voortdurend door. Ik heb een tweeënhalf jaar oude dochter en dit is haar eerste oorlog. Ik was zelf doodsbang en wist niet hoe haar kon kalmeren. Wat me gek maakt, is dat ze zich precies kunnen richten op wie ze willen, zoals ze hebben gedaan met ons gebouw. En toch kiezen ze ervoor om hele gebouwen met de grond gelijk te maken. Ik weet zeker dat niet een heel gebouw een bedreiging vormt voor de veiligheid.’

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de internationale gemeenschap en leden van de VN-Veiligheidsraad – inclusief de Verenigde Staten – op om schendingen van het humanitair recht publiekelijk aan de kaak te stellen en druk uit te oefenen op alle partijen in het conflict om burgers te beschermen. De Verenigde Staten moeten niet langer aarzelen en de VN-Veiligheidsraad toestaan ​​onmiddellijk een krachtige verklaring af te geven.

‘Leden van de VN-Veiligheidsraad moeten een krachtig standpunt innemen en onmiddellijk een alomvattend wapenembargo opleggen aan Israël, Hamas en andere gewapende Palestijnse groeperingen met als doel verdere ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht en de mensenrechten door alle bij het conflict betrokken partijen te voorkomen’, zegt Saleh Higazi.

De internationale gemeenschap moet Israël ook onder druk zetten om de oorzaken van de laatste opflakkering van geweld aan te pakken, waaronder de voortdurende straffeloosheid voor oorlogsmisdaden en andere ernstige schendingen van het internationaal recht, evenals de voortdurende uitbreiding van Israëlische nederzettingen, de blokkade van Gaza en de gewelddadige uitzetting en onteigening van Palestijnen zoals in Sheikh Jarrah.