Fondsen.org logo

Brief Amref: Meer inzet voor seksuele reproductieve rechten en gezondheid

Met de benoeming van Mariëtte Hamer als informateur zijn de inhoudelijke besprekingen voor de nieuwe regering gestart. Wij vinden het belangrijk dat de nieuwe regering zich inzet voor seksuele rechten en gezondheid, ook voor mensen in ontwikkelingslanden.

Verbetering rechten wereldwijd

Nederland heeft een vooraanstaande positie opgebouwd als voorvechter van Seksuele en Reproductieve Gezondheid en Rechten (SRGR) inclusief hiv/aids in lage- en middeninkomenslanden. Daar zijn we trots op. De Nederlandse inzet heeft bijgedragen aan verbetering van onder andere toegang tot seksuele voorlichting, anticonceptie, goede moeder- en kindzorg, preventie en zorg rondom hiv/aids, daling van kindhuwelijken en meisjesbesnijdenis, en toegenomen aandacht voor LHBTIQ+ rechten. En ook het Nederlandse publiek waardeert dit: in de Politieke Sekswijzer geeft meer dan 80% van de 40.000 invullers aan dat Nederland zich moet blijven inzetten tegen meisjesbesnijdenis en kindhuwelijken, voor het recht op anticonceptie en voor veilige abortus.

Maar door de coronapandemie dreigt de voortgang die geboekt is weer tenietgedaan te worden. Samen met partners hebben wij daarom een brief geschreven aan de nieuwe informateur waarin we pleiten dat SRGR een prioriteit moet blijven binnen het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Nederland moet een voortrekkersrol blijven spelen en zich politiek en financieel blijven inzetten voor de seksuele gezondheid en rechten wereldwijd. 

Invloed coronapandemie

Door de pandemie is de toegang tot anticonceptie, hiv-medicatie en basiszorg rondom zwangerschap en bevallingen bemoeilijkt door ongekende druk op al zwakke gezondheidssystemen en schrijnende tekorten aan zorgpersoneel. 

Het is daarom cruciaal dat SRGR een prioriteit blijft binnen het ontwikkelingssamenwerkingsbeleid. Wij roepen de toekomstige coalitiepartijen op de politieke prioriteit voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten wereldwijd in het regeerakkoord expliciet te bevestigen en de financiële investering op hetzelfde niveau voort te
zetten of, liever nog, te verhogen. Zo kan Nederland een voortrekkersrol blijven spelen en helpen verdere schade te beperken en vooruitgang te blijven boeken.

Lees hier de hele brief.