Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Branden kamp Moria: onze teams bieden noodhulp

Artsen zonder grenzen

Onze teams bieden medische noodhulp aan de slachtoffers van het afgebrande kamp Moria op Lesbos. Het restant van het kamp dat na de eerste grote brand nog overeind stond, is in de nacht van 9 op 10 september ook in vlammen opgegaan. Dat betekent dat de mensen die naar het kamp waren teruggekeerd na de eerste helse nacht, opnieuw halsoverkop aan een vuurzee moesten ontkomen. 13.000 mensen hebben dringend een veilig onderkomen nodig.

baby moria brand artsen zonder grenzen kliniek
In onze kliniek bij kamp Moria biedt ons team medische hulp aan slachtoffers van de branden. Deze baby heeft rook ingeademd en lijdt aan koorts. © MSF

Hulp van onze teams

‘Er heerst complete chaos. Duizenden mensen op straat, rondom de as van Moria, rond onze kliniek. Ze slapen op straat zonder ook maar iets, geen dekens, geen slaapzakken, geen voedsel of water. We zijn de enigen die hier nu hulp bieden. Gisteren kwam een moeder naar onze kliniek, met een kind met hoge koorts. Hij had rook ingeademd. Deze situatie is onaanvaardbaar. Het is verschrikkelijk om te zien hoe deze mensen in de buitenlucht moeten overnachten na zo’n traumatische ervaring. Een brand die heel Moria de afgelopen dagen totaal heeft verwoest. Deze mensen verdienen een veilig onderkomen, niet in Moria, niet op Lesbos. Ze moeten onmiddellijk geëvacueerd worden,’ aldus Marco Sandro, een van onze twee projectcoördinatoren op Lesbos gisterenavond.

Medische noodhulp

Onze teams bieden medische noodhulp in de Artsen zonder Grenzen kliniek net buiten Moria, die onbeschadigd is. Ook hebben ze een telefonische hulplijn opgezet, zodat mensen contact met onze teams kunnen opnemen. En ze proberen de mensen die verspreid over de heuvels bivakkeren, te bereiken om ze te helpen.

Mensen van Moria opnieuw op straat

De Griekse regering heeft de noodtoestand uitgeroepen. Ook heeft zij aangekondigd noodonderkomens te leveren, in de vorm van schepen en tenten. Tot op heden hebben 13.000 mannen, vrouwen en kinderen echter nog steeds geen onderdak. Zij hebben opnieuw een nacht op straat moeten doorbrengen Ook heeft de Griekse regering bepaald dat niemand van het eiland af mag, op alleenstaande kinderen na. Gisteren zijn 408 alleenstaande kinderen naar het vasteland overgebracht.

brand kamp moria 8 op 9 september 2020
Ons team heeft gezien hoe de brand in kamp Moria, Lesbos, de hele nacht woedde in de nacht van 8 op 9 september. © MSF

Evacuatie dringend nodig

We roepen de Europese Unie en haar lidstaten op al deze mensen onmiddellijk naar een veilige plek op het vasteland of andere Europese landen te evacueren. Moria herbouwen is geen menselijke oplossing. Onze teams staan klaar om alle nodige support voor noodhulp te bieden.

100 vluchtelingen naar Nederland

Inmiddels heeft de Nederlandse overheid toegezegd om 100 vluchtelingen uit Moria op te nemen. Wij vinden de stap van Nederland om 50 alleenstaande kinderen en 50 kwetsbaren op te nemen uit kamp Moria een welkom gebaar, maar het is te weinig en te laat. Jarenlang is door ons en andere hulporganisaties gehamerd op de onhoudbare situatie die op Lesbos was ontstaan. Nederland zou in EU-verband moeten aandringen op de volledige evacuatie van kamp Moria en een eerlijke herverdeling van asielzoekers over de Europese Unie lidstaten. Het is belangrijk dat Nederland hierin zelf het voortouw neemt. Alleen zo wordt de ellende structureel opgelost en kan een herhaling van deze tragedie worden voorkomen. Daarnaast is het essentieel dat Nederland alle mogelijke hulp verleent aan de Griekse autoriteiten om een effectieve corona-aanpak (COVID-19) te organiseren gebaseerd op testen, contactonderzoek en individuele isolatie. Wij staan klaar om hierbij te helpen.

Vijf jaar kamp Moria

Al vijf jaar zitten mensen in slechte omstandigheden vast in kamp Moria. Voor de brand waren er 13.000 inwoners in een opvangkamp voor vluchtelingen, asielzoekers en migranten dat slechts berekend is op 3.000 mensen. Met wanhoop en spanningen als gevolg. We dringen al maanden aan op een evacuatie van de mensen.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/moria-afgebrand-lesbos/

Branden kamp Moria: onze teams bieden noodhulp

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV