Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Brandbrief aan CDA over internationale covid-19 aanpak

Amref Flying Doctors

Samen met 18 andere organisaties hebben wij het CDA een brandbrief gestuurd. Wij vinden namelijk dat de middelen voor een internationale bestrijding van corona niet ten koste mogen gaan van noodzakelijke investeringen in de toekomst.

Kortingen toepassen – nu of in de toekomst – betekent dat er voor de meest kwetsbaren in lage inkomenslanden uiteindelijk minder steun is dan voorheen. Juist nu zij het hardst door deze crisis worden getroffen.

Tal van actoren – waaronder maatschappelijke organisaties, academici, bedrijven, religieuze leiders – hebben de afgelopen maanden gepleit voor een Nederlandse rol bij een wereldwijde covid-19 aanpak. Op het verzoek van het CDA heeft de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) hierover een advies uitgebracht.

Advies: bescherm het budget en investeer

Het AIV-advies is tweeledig: bescherm het huidige en toekomstige budget voor ontwikkelingssamenwerking en investeer 1 miljard euro in een wereldwijde covid-19 aanpak. De vertaling van dit advies naar afspraken binnen de coalitie moet dan ook op een verantwoorde manier plaatsvinden, zo schrijven zij.

Kasschuif

Een negatief scenario zou een kasschuif zijn, wat inhoudt dat middelen voor komende jaren naar voren worden gehaald. Maar een kasschuif om het ontwikkelingsbudget van nu te beschermen, betekent een toekomstige bezuiniging. Bovendien is dit niet conform het AIV-advies en sluit het niet aan bij de investeringen die voor covid-19 zijn genomen op andere beleidsterreinen.

De organisaties vinden dat de bescherming van het budget op een verantwoorde wijze geregeld moet worden. De middelen moeten worden betaald uit algemene middelen. Investeren in water, sanitatie en hygiëne, voedselzekerheid, het creëren van economische weerbaarheid, gezondheidszorg en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten: dit alles is juist door de covid-19 crisis meer dan ooit van belang.

Beroep op de verantwoordelijkheid

De organisaties doen een dringend beroep op de verantwoordelijkheid van het CDA om met het kabinet tot afspraken te komen waarbij geen korting op ontwikkelingssamenwerking in de toekomst wordt toegepast. Onderdeel van die afspraken is ook een substantiële, additionele investering in een wereldwijde covid-19 aanpak, zoals Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Denemarken en België recentelijk bekend maakten.

Klik hier om de volledige brief te lezen.

Update 6 juli

Vanavond is het CDA-lijsttrekkers debat. Wij vroegen minister Hugo de Jonge, Mona Keizer en Peter Omtzigt namens de gezamenlijke achterban van de ondertekanaas (meer dan 500.000 donateurs) om een helder standpunt in te nemen met betrekking tot internationale samenwerking en solidariteit. Lees de brief hier. 

Ondertekenaars:

Kees Zevenbergen (CEO Cordaid), Edwin Huizing (CEO Hivos), Monique Dolfing-Vogelenzang (CEO (PharmAccess), Haaije Feenstra (directeur Prisma), Oliver van Loo (adviseur internationale organisaties), Michiel Servaes (algemeen directeur Oxfam Novib), Patricia Vermeulen (CEO Amref Flying Doctors), Minella van Bergeijk (directeur TEAR), Mustapha Gidado (CEO KNCV Tuberculosis Foundation), Micha van Lin (directeur Task Force Health Care), Marco van der Graaf (directeur World Vision), Sybren Attema (CEO ICCO), Mark Vermeulen (algemeen directeur Aidsfonds), Onno Schellekens (voorzitter Joep Lange Instituut), Mark Schneiders (algemeen directeur KIT), Rina Molenaar (directeur Woord en Daad), Mariëlle Bemelmans (CEO Wemos), Dicky Nieuwenhuis (direceur Light for the World), Garance Reus-Deelder (directeur Plan International Nederland)

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van Amref Flying Doctors:

https://www.amref.nl/actueel/2020/brandbrief-aan-cda-over-internationale-covid19-aanpak

Brandbrief aan CDA over internationale covid-19 aanpak

Amref Flying Doctors

Ontwikkelingshulp
Schuttersveld 9 2316 XG Leiden
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV