Fondsen.org logo

Bol.com staakt verkoop kangoeroeproducten

Webwinkel Bol.com heeft besloten om geen kangoeroeproducten meer te verkopen. Bol.com besloot het dierenwelzijnsbeleid aan te scherpen na een campagne van dierenbeschermingsorganisatie World Animal Protection. Het besluit houdt in dat artikelen met kangoeroe niet meer door verkooppartners mogen worden aangeboden via de winkel.

World Animal Protection startte de campagne 24 oktober, op World Kangaroo Day, en verzamelde binnen een maand al meer dan 18.500 handtekeningen van mensen die wilden dat Bol.com geen kangoeroeproducten meer zou aanbieden. De organisatie koos de webwinkel voor haar petitie, omdat Bol.com een breed scala aan kangoeroeproducten aanbood.

Tamara Vlootman van Bol.com: ‘Bij Bol.com werkt een kwaliteitsteam elke dag aan een zo goed mogelijk assortiment. Dierenleed mag daar geen onderdeel van zijn. Op basis van informatie van de door ons geraadpleegde bronnen was er eerder geen aanleiding om actie te ondernemen op artikelen waar kangoeroe in is verwerkt. Recente inzichten en actualiteiten hebben ervoor gezorgd dat kangoeroe is toegevoegd aan ons bestaande dierenwelzijn beleid, wat inhoudt dat artikelen met kangoeroe niet meer verkocht mogen worden op Bol.com. Verkooppartners van Bol.com krijgen nog wel de tijd om hun assortiment aan te passen.’

Sanne Kuijpers, Campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection: ‘We zijn enorm blij met de stap die Bol.com zet. Hiermee tonen zij leiderschap, laten ze zien dat dierenwelzijn er echt toe doet en helpen ze consumenten bij het maken van bewustere keuzes. We hopen dat andere bedrijven dit fantastische voorbeeld zullen volgen.’

World Animal Protection publiceerde eerder vandaag een inventarisatie-onderzoek naar bedrijven in Nederland die kangoeroeproducten in het assortiment hebben. Hieruit bleek dat 56 bedrijven, zoals Decathlon, Hanos, MedPets en Pets Place, producten aanbieden afkomstig van de kangoeroejacht, zoals vlees voor menselijke consumptie, dierenvoeding, schaatsen, voetbalschoenen, hoeden, motorkleding en andere artikelen. De organisatie roept ook de andere bedrijven op de verkoop van kangoeroeproducten te staken. Daarnaast pleit World Animal Protection voor een importverbod.

Dierenleed kangoeroejacht

De kangoeroejacht veroorzaakt enorm dierenleed. Elk jaar worden zo’n 1,6 miljoen wilde kangoeroes in Australië afgeschoten voor hun vlees en huid. Tot 40 procent van de schoten is niet meteen fataal waardoor veel kangoeroes een langzame, pijnlijke dood tegemoet gaan of verminkt aan de jager ontkomen. Jonge kangoeroes worden hulpeloos achtergelaten of doodgeslagen – zij leveren immers niks op in deze industrie. In tien jaar tijd (tussen 2000 en 2009) kwamen naar schatting acht miljoen joeys om als ‘nevenschade’ van de jacht.

World Animal Protection heeft na de beleidswijziging van Bol.com de petitie-oproep aangepast en roept alle bedrijven en merken in Nederland op te stoppen met het aanbieden van kangoeroeproducten.