Meer weten? informatie@fondsen.org

Blokkade bij palmolie-raffinaderij Wilmar in Indonesië

Dertig actievoerders van Greenpeace Indonesië bezetten sinds middernacht Nederlandse tijd een palmolie-raffinaderij van Wilmar International, wereldwijd de grootste handelaar in palmolie. De raffinaderij op het Indonesische eiland Sulawesi, verwerkte palmolie van producenten die het regenwoud verwoesten op Kalimantan en Papoea, Indonesië. Wilmar levert aan bekende merken zoals Unilever, Nestlé, Mondelēz, PepsiCo en Colgate-Palmolive. Die gebruiken de palmolie voor hun koekjes, margarine en tandpasta.

“Deze raffinaderij zit vol foute palmolie, en als wij nu niet hier zouden zijn, zou de palmolie al op weg zijn naar fabrieken en supermarkten over de hele wereld. Wereldwijd hebben consumenten genoeg van de vernietiging van tropische bossen. De boodschap aan grote merken zoals Unilever, Nestlé en Mondelēz is eenvoudig: stop met Wilmar, totdat het bedrijf kan bewijzen dat de palmolie die ze levert verantwoord geproduceerd is,” zei Yeb Sano directeur van Greenpeace Zuidoost Azië vanaf een activistenboot bij de raffinaderij.

Rotterdamse haven

Wilmar, ook gevestigd in de Rotterdamse haven, is marktleider en is verantwoordelijk voor 40 procent van de mondiale palmoliehandel. Nederland vervult een spilfunctie. We zijn de grootste importeur van palmolie in Europa en exporteren wereldwijd het meest na producerende landen als Indonesië en Maleisië. “Tropische ontbossing is geen ver-van-mijn-bed-show, als je bedenkt dat via de haven van Rotterdam palmolie wordt verhandeld, waarvoor regenwoud is gekapt en mensenrechten zijn geschonden,” zegt Andy Palmen van Greenpeace Nederland.

Verbroken beloftes

Vanaf 2010 regent het beloftes van grote afnemers zoals Mondelēz, Nestlé en Unilever dat ze de banden met regenwoud-vernietigers verbreken en uiterlijk 2020 alleen nog duurzame palmolie inkopen. Ze hebben nu nog 500 dagen om deze afspraak na te komen, maar niets wijst erop dat ze dit gaan halen. Uit onderzoek dat Greenpeace International vorige week publiceerde blijkt dat Wilmar nog steeds foute palmolie verkoopt aan deze merken.

Greenpeace roept merken als Unilever, Nestlé, en Mondelēz op om geen palmolie meer van Wilmar te kopen, tot het bedrijf bewijst dat haar palmolie verantwoord geproduceerd wordt.

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633