Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bijenteelt beschermt China’s olifantenpopulatie

IFAW

China herbergt een kleine maar groeiende populatie van ongeveer 300 bedreigde Aziatische olifanten. In de afgelopen decennia hebben de toename van bevolkingsgroepen, de invloed van landbouw, de uitbreiding van infrastructuur en commerciële akkerbouw bijgedragen aan het verlies en de versnippering van leefgebieden. Dit heeft grote gevolgen voor de Aziatische olifant.

Omdat de leefgebieden van olifanten versnipperen en overlappen met dichtbevolkte gebieden, komen ze onvermijdelijk in botsing met de plaatselijke bevolking – en dat is het moment waarop conflicten ontstaan. Olifanten vernielen gewassen, beschadigen eigendommen en verwonden of doden in sommige gevallen zelfs mensen. In het kader van ons AEP-project (Asian Elephant Protection) werkt IFAW nauw samen met de lokale gemeenschappen om het aantal conflicten tussen mens en olifant te verminderen door het samenleven van mens en olifant te bevorderen. Een van de succesvolle manieren waarop we dit doen is door milieuvriendelijke alternatieve middelen voor levensonderhoud te ondersteunen voor de gemeenschappen die te maken hebben met conflicten met wilde dieren. 

Jiangmei Zhang op de foto met een van de bijenkorven van de gemeenschap. © Xuan Zheng

Opzetten van een bijenproject in Daotangqing Village

Onlangs spraken we Jiangmei Zhang, een van de vrouwelijke leiders van het bijenteeltproject. Ze legde uit hoe de betrokkenheid van IFAW ertoe heeft bijgedragen dat bijenteelt een duurzame bron van inkomsten is geworden. 

“Voordat IFAW kwam, probeerden de dorpelingen bijen te houden. We deden dat op de oude manier: we maakten een groot gat in een stuk hout en hingen dat voor of achter ons huis. De bijen kwamen vanzelf. In april, na het bloeiseizoen, oogstten we de honing één keer en dat was het. Er zijn geen kosten of speciale vaardigheden aan verbonden. Het is de eenvoudige manier die van generatie op generatie werd aangeleerd, maar niemand kocht de honing die op deze manier werd geoogst. We konden niet alle honing zelf consumeren, en konden het ook niet verkopen. Uiteindelijk was het allemaal verspilling.” 

Als onderdeel van het project hebben we Jiangmei en de andere dorpelingen bijenkorven en honingbijen gegeven, en begeleiding en training over het houden van bijen, het splitsen en zwermen van kolonies, en het grootbrengen van nieuwe koninginnen. We konden ook zorgen voor een gegarandeerd verkoopkanaal, waardoor de imkers vertrouwen kregen in het project. Slechts een week na de start van het project hebben technici van onze partner DIAN YUN MI YU BIOTECHNOLOGY CO.,LTD. de imkers getraind in het oogsten van honing. De topoogst van een enkele familie was 42 kilo, en de kleinste oogst was zelfs 25 kilo. Alle honing werd ter plaatse door het bedrijf gekocht!

De toekomst van de bijenteelt in China

Het project biedt de dorpelingen een alternatieve bron van inkomsten en beperkt het verlies dat wordt geleden wanneer olifanten de oogst vernielen. Als er zich geen natuurramp voordoet, schatten we dat het jaarinkomen van elke bijenhoudersfamilie met minstens 30-50% zal stijgen. Als onderdeel van het project werken de bijenhouders ook mee aan het herstel van de leefomgeving van olifanten door uitheemse planten te vervangen voor lokale, milieuvriendelijke planten die eetbaar zijn voor olifanten. Deelnemers als Jiangmei zijn voorvechters geworden voor de bescherming van olifanten en beloven het plaatselijke bos niet te vernietigen en geen wilde dieren te vangen.

Jiangmei en haar bijen zijn de beschermers van China’s bedreigde Aziatische olifantenpopulatie. Jiangmei sloot ons bezoek af met de woorden: “Ik hoop dat we het milieu en de olifanten kunnen beschermen, en dat de volgende generatie olifanten in het wild kan zien.”

In de toekomst zullen ze nog meer deelnemers opleiden in bijenteelttechnieken om de duurzaamheid van het project te waarborgen en IFAW te helpen het project uit te breiden naar meer gebieden waar HEC (Human Elephant Conflict) voorkomt.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van IFAW:

https://www.ifaw.org/nl/nieuws/bijenteelt-helpt-populatie-olifant-china

Bijenteelt beschermt China’s olifantenpopulatie

IFAW

Javastraat 56, 2585 AR Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV