Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

“Bij ons kan Yasir een gewoon gezinsleven ervaren”

“We vinden het belangrijk dat Yasir bij ons een gewoon gezinsleven kan ervaren, in een gezin met geborgenheid, stabiliteit en structuur”, vertellen Nicole en Cok afwisselend. “Daarbij helpt het, dat de kinderen maar met twee gezinshuisouders te maken hebben en niet met een heel team. In ons gezin mag hij zijn wie hij is, als een volwaardig gezinslid. We helpen op school, gaan naar ouderavonden en zijn bij voetbaltrainingen en -wedstrijden. Voor hem is er dus ook iemand aanwezig. Dat is belangrijk. Zo leert hij op ons vertrouwen en krijgen we een band. Dat gaat goed. Hij lacht nu bijvoorbeeld mee als we een grapje over hem maken. En snapt dat als we hem soms corrigeren, we alleen iets over zijn gedrag zeggen en hem niet afwijzen. Hij krijgt nog steeds een knuffel of een aai over zijn bol. Dat is de basis om te kunnen groeien.”

Kleine dingen

“Verder zit het gezinsleven in kleine dingen: rekening met elkaar houden, ’s avonds voorlezen in bed en nog even een knuffel voor het slapen gaan. Of afspreken met vriendjes en mee op familiebezoek. Dat hoort er ook bij. Daarmee ziet Yasir dat er meer gezinnen zijn, die leven zoals wij dat doen. Je hoopt dat hij ook zo de dingen oppakt, die hij later kan gebruiken. Zijn verjaardag vieren we met zijn familieleden. Zijn eigen familie is natuurlijk belangrijk voor Yasir. Wij kunnen en willen die rol niet op ons nemen.”

Een aanloop van 50 meter

“Yasir zit samen met onze eigen zonen op voetbal en vindt dat erg leuk. Hij kan daar zijn energie kwijt. Aanvankelijk met te veel praatjes, helemaal opgaand in zijn eigen spel en heftig reagerend op fouten van anderen. Als hij zelf kritiek op zijn spel kreeg, droop hij verslagen af. Op de club weet iedereen dat wij kinderen opvangen. Zij kunnen er daarom zichzelf zijn. Waar anderen bij een vrije trap een aanloop van 5 meter nemen, neemt Yasir er een van 50. Dat mag gewoon.

Inmiddels leert Yasir steeds beter samen te spelen en onderdeel van het team te zijn. Zo helpt hij nu een ploeggenoot die geblesseerd is, bij het opstaan. Ook zoekt hij aansluiting bij jongens die qua leeftijd en spelniveau bij hem passen. Toen hij voor zijn verjaardag zakjes chips uitdeelde aan zijn team, zorgde hij ervoor dat iedereen zelf kon kiezen en iets kreeg. Soms mag hij iets lekkers halen voor ons gezin na afloop van de wedstrijd. Dat doet hij met trots. Het is mooi om te zien hoe hij zich ontwikkelt.”

Steeds meer vrijheid

“Geleidelijk kunnen we hem steeds meer vrijheid geven. Zo ook afgelopen zomer, toen we een week met zijn allen op vakantie waren. Je ziet de kinderen genieten. Omdat alles dichtbij is, mag Yasir zelf naar het zwembad. We weten dat hij zich nu aan afspraken houdt. Dat kan hij aan. Daarmee groeit zijn zelfvertrouwen. Af en toe komt hij een knuffel halen en ’s avonds slaapt hij als een roos. Hij heeft rust in zijn hoofd en lijf. Wie had dat gedacht van het stuiterende jongetje 2 jaar geleden.”

“Bij ons kan Yasir een gewoon gezinsleven ervaren”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Bartimeus Fonds
fondsen.org

Geluksmomenten

Bartiméus Fonds ambassadeur Marjolein van den Broek neemt je mee in haar leven. Marjolein is getrouwd en heeft twee kinderen. Vijf jaar geleden werd ze

Lees verder »

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV