Bij kernwapens zijn er geen winnaars

11-02-2019

Via sociale media deelt het Rode Kruis een campagnefilm met één centrale vraag: als hier een kernbom zou vallen, wil jij de ramp overleven, of liever niet?

Als er een kernwapen ingezet zou worden, is hulpverlening na de ramp vrijwel onmogelijk en zijn de gevolgen niet te overzien. Daarom roepen het Rode Kruis en PAX de Nederlandse regering op om de rol van kernwapens te verkleinen en het VN-kernwapenverbod te ondertekenen. Het campagnefilmpje wil de druk tot dit verbod te komen vergroten voor het te laat is. 

De Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) kwam eind januari met een nieuw rapport over de toekomstige rol van kernwapens. In het rapport worden de verschrikkelijke humanitaire gevolgen van kernwapens erkend, maar het rapport blijft het Koude Oorlogdenken voortzetten. “Een labbekakkerig advies waarbij  Nederland gewoon moet blijven hinken op twee tegenstrijdige gedachten: vrijblijvend pleiten voor kernwapenbeheersing en meedoen met de kernwapenwedloop”, zegt Jan Gruiters van PAX. 

Wat de wereld nu nodig heeft, is diplomatiek vernuft en kernontwapening. Het valt op dat de AIV snel voorbij gaat aan het initiatief om te komen tot een algeheel kernwapenverbod. De VN-resolutie die hiertoe oproept kreeg de steun van 122 landen. Daarvan hebben al 70 landen het verdrag getekend. De laatste stap, ratificatie, is al door 21 landen gezet. Wanneer 50 landen ratificeren, wordt het verdrag wettelijk bindend.

PAX verwacht dat die mijlpaal eind volgend jaar wordt gehaald. Het campagnefilmpje van het Rode Kruis is een welkome hulp om dat doel te bereiken. Want onze beleidsmakers moeten die stap nemen voor het te laat is. 

Omstreden wapens en wapenhandel, Nederland

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633