Fondsen.org logo

Betere ondersteuning nodig voor werkloze jongeren met een handicap

Opening Pier de Boer-brug door Shula Rijxman markeert noodzaak voor betere cliëntondersteuning 

Er moet betere ondersteuning komen voor jongeren met een handicap om aan het werk te komen. HandicapNL en stichting SPZ gaan daarom op zoek naar innovatieve plannen voor betere ‘cliëntondersteuning’. Het beste plan krijgt volgend jaar de Pier de Boer-prijs uitgereikt t.w.v. €20.000. Te veel jongeren met een beperking kampen met ingewikkelde wetten, administratieve rompslomp, onzekere inkomsten en weinig toekomstperspectief. Dat blijkt uit onderzoek van de Nationale Ombudsman dat dinsdag jl. verscheen. Ook de Ombudsman pleit voor betere coaching en ondersteuning in het vinden van werk. 

Honderd jaar na de start van de cliëntondersteuning, opgezet door grondlegger Pier de Boer (1884 – 1945), is er veel bereikt in de positie van jongeren met een handicap. Steeds meer werkgevers staan open voor werknemers met een handicap. Maar in de praktijk loopt het in veel gevallen mis op de werkvloer. Bureaucratie en onwennigheid van collega’s zorgen ervoor dat te veel jongeren niet blijvend de stap naar werk zetten. Betere ondersteuning is dan ook bittere noodzaak. “Werk, in welke vorm dan ook, is nog steeds verre van vanzelfsprekend voor mensen met een beperking. Dat vraagt niet alleen om minder regels, maar ook om moderne coaching van de jongeren, werkgever én collega’s”, aldus Daniëlle Schutgens, directeur van HandicapNL. 

HandicapNL en stichting SPZ gaan daarom de komende maanden op zoek naar de beste plannen voor betere cliëntondersteuning. Daarvoor is de Pier de Boer-prijs uitgeschreven, een geldprijs van €20.000 met als thema “Coach van de Toekomst”. De prijs is in het leven geroepen om het werk van naamgever Pier de Boer voort te zetten. De Boer wordt gezien als grondlegger van de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking. Door werkvoorzieningen te gaan oprichten en speciale begeleiding te bieden, zorgde hij ervoor dat jongeren met een beperking na hun schooltijd een zinvolle plek in de samenleving kregen. 

De prijs is vandaag gelanceerd tijdens de onthulling van de Pier de Boer-brug in Amsterdam, door o.a. wethouder Shula Rijxman (Zorg en Welzijn). Rijxman: “Volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving geeft zelfvertrouwen en vergroot het gevoel van welzijn. Helaas is dit voor mensen in een kwetsbare positie niet gemakkelijk – terwijl zij juist gemotiveerd zijn om aan de slag te gaan. Daarom vind ik het heel erg belangrijk dat er op deze manier extra wordt ingezet op cliëntondersteuning met de juiste begeleiding.”