Fondsen.org logo

Belangrijke doorbraak in onderzoek naar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Wetenschappers van de KU Leuven ontdekken mechanisme achter PDS

Zo’n 10% van de Nederlanders lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom. Met alle gevolgen van dien: mensen met PDS kampen met pijn, angst, schaamte en isolement ten gevolge van hun spijsverteringsaandoening. Desondanks is er nog maar weinig bekend over de oorzaken van deze aandoening. Recent onderzoek van de KU Leuven wijst op een mechanisme achter het ontstaan van PDS.

PDS is een chronische spijsverteringsaandoening gekenmerkt door pijn in combinatie met diarree of verstopping. Klachten die van grote invloed kunnen zijn op iemands levenskwaliteit, zowel fysiek als mentaal. Patiënten worden nog steeds niet altijd serieus genomen door artsen omdat er met onderzoek niets aan te tonen is in de darmen. Een dieet of medicatie biedt soms verlichting, maar lang niet altijd. Weten hoe en waarom de klachten ontstaan kan belangrijke aanknopingspunten bieden voor een goede behandeling. 

Hier kan het onderzoek van de wetenschappers van de KU Leuven een belangrijke rol in spelen. Ze identificeerden biologische processen die schuilgaan achter de darmklachten. Daarmee leveren ze verder bewijs dat er wel degelijk fysiek iets mis gaat. Hun resultaten werden vorige week gepubliceerd in Nature. Het is een studie waarin onderzoek werd gedaan op zowel muizen als mensen.

De wetenschappers lieten zien dat een bacteriële infectie in de darmen grote verandering teweeg kan brengen in de lokale reactie van het afweersysteem. Daardoor ziet het afweer systeem ineens bepaalde voeding als schadelijk. Normaal reageert ons immuunsysteem niet op wat we eten, maar bij PDS patiënten komen bepaalde cellen van het immuunsysteem, mestcellen genoemd, toch in actie en maken ze een stof genaamd histamine aan, met pijn en ongemak als gevolg. Dit verklaart waarom de onderzoekers al eerder opmerkten dat antihistaminica verlichting bieden.

“Bepaalde voedingsmiddelen lokken een reactie van specifieke afweercellen in onze darmen uit”

Maar daarmee was de vraag waarom die tolerantie voor bepaalde producten plots verdwijnt nog niet beantwoord. Aangezien veel patiënten meldden dat hun symptomen begonnen na een maag-darminfectie, starten de onderzoekers vanuit het idee dat een infectie misschien het afweersysteem gevoelig maakt voor voeding die zich tijdens het ziek zijn in de darm van de PDS patiënt bevond. Dit bleek inderdaad zo te zijn. De KU Leuven wetenschappers gingen na hoe de darmen van mensen met PDS reageerden: er trad bij hen een lokale immuunreactie op in de darmwand wanneer die werd blootgesteld aan stofjes in voeding (zogenaamde antigenen), zoals bij gluten of koemelk. Bij gezonde deelnemers bleef die reactie uit.

“Dat we het mechanisme dat leidt tot mestcelactivatie nu kennen, is cruciaal. Het zal leiden tot nieuwe therapieën voor deze patiënten,” zegt professor Boeckxstaens. “Mestcellen laten veel meer stoffen vrij dan alleen histamine, dus als je de activering van deze cellen kunt blokkeren, denk ik dat je een veel efficiëntere behandeling zult hebben.” De volgende stap in het onderzoek is om deze resultaten te bevestigen bij meer personen. 

Het bericht Belangrijke doorbraak in onderzoek naar het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS) verscheen eerst op Maag Lever Darm Stichting.