“Bedrijvigheid tussen de puinhopen laat de kracht van mensen zien”

DSC06047-1024x576.jpg

2. nu wil ik naar huis…

“In de zomer is het heet in Irak. In Nederland hebben jullie daar deze zomer ook een vleugje van mee kunnen krijgen. De temperatuur ligt overdag meestal niet onder de 40 graden, en die hitte brengt ook andere dingen met zich mee. Ik liep voor de tweede keer in korte tijd een voedselvergiftiging op. Het was heftig en ik voelde me slecht. Daarnaast kon ik niet even snel naar de winkel omdat het te heet was, en door de hitte kwamen de kakkerlakken uit de afvoerpijpen gelopen en viel de elektriciteit continue uit. Toen zat ik er echt even doorheen en wilde ik in Nederland zijn om bij mijn ouders op de bank uit te zieken. Gelukkig betekent dit soort werk ook dat je andere mensen in de buurt hebt die precies weten hoe je je voelt en met je begaan zijn. Een van mijn vrienden heeft me naar het ziekenhuis gebracht en daarna een paar dagen voor me gezorgd. Ik kreeg van alle kanten berichtjes van collega’s die vroegen of ze iets voor me konden doen. Als Nederlander leer je vaak dat je alles alleen aan moet kunnen, maar in Irak leer ik dat het aannemen van hulp je juist meer verbonden maakt met de mensen om je heen.”

3. dit verhaal vergeet ik nooit meer.

“Toen ik nog trainee was in Jordanië, bracht ik regelmatig een bezoek aan de community centers voor vrouwen die ZOA ondersteunde. In en van die centra kreeg ik het verhaal te horen van een vrouw die uit Syrië was gevlucht. Haar man was vermoord, en ze kende helemaal niemand in Jordanië. Op een dag klopte ze aan bij de directrice van het centrum met de vraag of ze 20 dinar kon lenen. Deze vrouw had niks meer, maar ze wist hoe ze zeepjes van olijfolie kon maken, een traditioneel product uit haar regio. De directrice leende haar wat geld,  en vond ergens in een hoekje nog wat blikken met olijfolie. Na een week kwam de vrouw terug. Ze had 100 dinar verdiend en kwam haar schuld afbetalen. Tegenwoordig is deze vrouw trainer voor andere vrouwen die uit vergelijkbare situaties komen. Daarnaast runt ze een winkeltje dat verbonden is aan het centrum waar ze verschillende soorten zeepjes maken en verkopen ter ondersteuning van het centrum.”

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van ZOA:

https://www.zoa.nl/nieuws/bedrijvigheid-tussen-de-puinhopen-laat-de-kracht-van-mensen-zien/

Share on facebook
Facebook
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on email
Email

MEER NIEUWSBERICHTEN