Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Bedreigde Nobelprijswinnaar in de kijker gezet op Stadhuis Den Haag

Stichting Vluchteling

De Congolese gynaecoloog Dr. Denis Mukwege krijgt sinds enkele weken opnieuw doodsbedreigingen. Het feit dat hij twee jaar geleden de Nobelprijs voor de Vrede kreeg, is blijkbaar geen garantie voor zijn veiligheid. Om aandacht te vragen voor het gebrek aan beveiliging wordt vanavond onder de hashtag #protectdrmukwege een foto van Mukwege op het stadhuis in Den Haag geprojecteerd.

Samen met Tweede Kamerlid Lilianne Ploumen (PvdA) dringt Stichting Vluchteling er bij de Nederlandse regering op aan zijn beveiliging tijdelijk op zich te nemen tot het internationaal geregeld is.

Mukwege is specialist in de behandeling van slachtoffers van seksueel geweld, een specialisatie waarin hij wereldwijd als expert wordt beschouwd. Tegelijkertijd bepleit hij ook hun zaak bij politieke leiders wereldwijd. Een paar weken geleden werd het Oost-Congolese dorp Kipupu overvallen. Huizen werden in brand gestoken, vrouwen verkracht en zeker vijftien dorpelingen werden vermoord en tweehonderd mensen raakten spoorloos verdwenen, werden ontvoerd, tot slaaf gemaakt of ook om het leven gebracht. Naar aanleiding hiervan stuurde Mukwege een tweet vól verontwaardiging de wereld in. Hij riep ook op om werk te maken van de aanbevelingen uit het Mapping Rapport van de VN over de slachtpartijen en verkrachtingen in DR Congo. De reacties waren tal van bedreigingen en doodsbedreigingen aan zijn adres.

Onderscheidingen en bedreigingen
Dr. Mukwege heeft voor zijn werk al vele onderscheidingen mogen ontvangen. Na het winnen van de Van Heuven Goedhart Penning, zijn benoeming tot Afrikaan van het jaar 2011, de prestigieuze Sacharovprijs in 2014, ontvangt hij in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede. De roem kent helaas ook een keerzijde. Sinds 2012 werden er al twee moordpogingen ondernomen op Dr. Mukwege, waarbij zijn vertrouwensman en beveiliger werd vermoord. Opnieuw ontvangt de dokter nu doodsbedreigingen.

Onze hulp
Stichting Vluchteling ondersteunt sinds 2010 het werk van Dr. Denis Mukwege. Voornamelijk met de financiering van medische en psychosociale zorg voor slachtoffers van seksueel geweld in de provincie Zuid-Kivu.

Dit artikel is afkomstig van de website van Stichting Vluchteling:

https://www.vluchteling.nl/nieuws/2020/9/bedreigde-nobelprijswinnaar-in-de-kijker-gezet-op-stadhuis-den-haag

Bedreigde Nobelprijswinnaar in de kijker gezet op Stadhuis Den Haag

Stichting Vluchteling

Mensen in nood
Stichting Vluchteling, Laan van Nieuw Oost-Indië, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV