Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Banken investeren zonder scrupules in plastic

Acht Europese banken verstrekten de afgelopen drie jaar 95 miljard euro aan slechts veertien bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de plasticsoep. Onder die bedrijven zijn olie-multinationals als ExxonMobil en Shell, chemiereuzen als BASF en INEOS en voedselgiganten als Coca-Cola en Nestlé.

Bijna tachtig procent van het kapitaal werd door slechts vier banken ter beschikking gesteld: HSBC, Deutsche Bank, BNP Parisbas en Santander. Aan de leningen werden en worden nauwelijks of geen milieueisen gesteld.

Facing Finance, de Duitse zusterorganisatie van de Eerlijke Bankwijzer, concludeert dat de acht financiële instellingen een grote verantwoordelijkheid dragen voor de instandhouding van de plasticsoep. Lees hier het persbericht en de de Engelse samenvatting.

ING minst slecht

De enige Nederlandse bank die onderzocht werd is ING. Van de acht financiële instellingen komt ING qua plasticbeleid nog het beste uit de bus. De bank zegt de plasticproblematiek serieus te nemen en heeft de New Plastics Economy Global Commitment van de Ellen MacArthur Foundation onderschreven. In hoeverre beloftes ook in daden worden omgezet, blijft echter geheel onduidelijk. Zo sluit ING investeringen in Amerikaans schaliegas niet uit en blijft plasticreductie beperkt tot de eigen kantoren.

Case study Shell

Plastic Soup Foundation heeft bijgedragen aan het rapport met een case study over Shells plasticfabriek in Pennsylvania. 

Shell investeert hier miljarden dollars in plasticproductie op basis van schaliegas. De onderneming heeft geen enkel belang bij vermindering van plastic en gokt op een toekomst waarin steeds meer plastic gebruikt wordt.

De toevloed van nieuw plastic draagt niet alleen bij aan de plasticsoep, de energie-intensieve plasticproductie vormt ook een ernstige bedreiging voor het halen van de klimaatdoelstellingen. Shell houdt de broeikasemissies van plastic echter buiten haar CO2-boekhouding, omdat plastic geen energieproduct is.

Aanbevelingen

De banken kijken weg. Ze geven wel hoog op over vermindering van hun eigen plasticgebruik, maar stellen geen enkele eis wanneer kapitaal verstrekt wordt aan multinationals die met productie en gebruik van plastic hun brood verdienen. Het rapport komt daarom met dringende aanbevelingen voor banken, zoals:

  • Een transparant plasticbeleid dat zich richt op de hele plasticketen
  • Hanteren van zorgvuldigheidseisen die gericht zijn op plasticreductie bij het verstrekken van kredieten
  • Uitsluiting van kapitaalverstrekking aan bedrijven in schaliegas, snelle uitfasering van olie-en gassector
  • Klanten opnieuw beoordelen aan de hand van plasticbeleid en van die bedrijven een plastic avoidance strategy eisen.

Het eerder dit jaar gepubliceerde rapport Bankrolling Plastics. The banks that fund plastic packaging pollution, komt tot vergelijkbare conclusies.

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2021/03/banken-investeren-zonder-scrupules-in-plastic/

Banken investeren zonder scrupules in plastic

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV