Afgelopen twee maanden behandelde en evacueerde Artsen zonder Grenzen 653 patiënten met een medische trein uit oorlogsgebieden in Oekraïne. Veel patiënten waren het directe slachtoffer van gericht oorlogsgeweld: een ernstige schending van het internationaal humanitair recht. Meer dan 40 procent van deze patiënten zijn ouderen en kinderen geraakt door granaatscherven en schotwonden, of met traumatische amputaties.
De patiënten werden tussen 31 maart en 6 juni geëvacueerd uit oorlogsgebieden in het oosten van Oekraïne naar ziekenhuizen in veiligere delen van het land. Tijdens deze reis van 20 tot 30 uur deelden zij veelvuldig hun traumatische ervaringen. Hieruit bleek dat zij gewond raakten door gerichte aanvallen op burgerdoelen. De patiëntverhalen zijn opgetekend in een zojuist gepubliceerd rapport van Artsen zonder Grenzen: No Mercy for Civilians.
Gerichte aanvallen op burgerdoelen
“De wonden van onze patiënten en de verhalen die zij delen laten op schokkende wijze zien welk geweld hen is aangedaan”, zegt Christopher Stokes, noodhulpcoördinator.“ Veel mensen raakten gewond door militaire aanvallen op woonwijken. Ondanks dat wij niet precies kunnen aantonen dat het de intentie was om burgers als doelwit te nemen, betekent het besluit om zware wapens in te zetten in dichtbevolkte gebieden dat burgers, onvermijdelijk en dus bewust, worden gedood en/of verwond.”
De getuigenissen van de patiënten tonen aan dat:
- Burgers zijn beschoten terwijl zij het oorlogsgebied probeerden te verlaten
- Willekeurige bombardementen en beschietingen in woonwijken tot veel doden en gewonden hebben geleid
- Aanvallende troepen kwetsbare ouderen doelbewust hebben mishandeld en rechtstreeks aangevallen
- De verwondingen vaak erg extreem (gewelddadig) zijn, bij iedereen, van jong tot oud, vrouwen en mannen
Slachtoffers van alle leeftijden
Van de meer dan 600 patiënten die AzG de afgelopen twee maanden vervoerde raakten 355 mensen gewond als direct gevolg van oorlogsgeweld. De overgrote meerderheid (73 procent) werd verwond door explosies. 11 procent van de oorlogsgerelateerde traumapatiënten is jonger dan 18 jaar, 30 procent ouder dan 60. Meer dan 10 procent heeft een of meer ledematen verloren. De jongste patiënt is zes jaar.
Respecteer burgers en infrastructuur
“Zoals in alle conflicten en oorlogen roepen wij alle gewapende troepen op om het internationaal humanitair recht te respecteren. Daarmee komen ze hun verplichtingen na om burgers en civiele infrastructuur te beschermen, mensen veilig te laten vluchten en veilige en tijdige evacuatie van oorlogsslachtoffers mogelijk te maken. Daarnaast vragen we om humanitaire toegang om hulp te kunnen bieden aan mensen, waar ze zich ook bevinden. Onze oproep is dringend, omdat we aanvallen zien gebeuren die geen onderscheid maken tussen strijders en burgers”, aldus Judith Sargentini, directeur voor Artsen zonder Grenzen Nederland.