Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Autoriteiten Zimbabwe blijven critici onderdrukken, journalist gearresteerd

Amnesty International

Met de arrestatie op 20 juli 2020 van een vooraanstaande journalist en een activist laten de autoriteiten van Zimbabwe zien dat de onderdrukking van critici van de regering voortduurt.

Onderzoeksjournalist Hopewell Chin’ono openbaarde een miljoenenschandaal waarbij regeringsfunctionarissen betrokken zijn en uitte kritiek op de verstrekking van medische voorraden ter bestrijding van het coronavirus. Activist Jacob Ngarivhume riep de bevolking op om op 31 juli te gaan protesteren tegen corruptie in Zimbabwe.

Intimidatie

‘De arrestatie van Chin’ono en Ngarivhume is bedoeld om journalisten, activisten en klokkenluiders die aandacht vestigen op zaken die van belang zijn voor de burgers, te intimideren,’ zegt Deprose Muchena van Amnesty International. ‘De autoriteiten moet ophouden met het misbruiken van het strafrechtsysteem door journalisten en activisten te vervolgen. Zij maken slechts gebruik van hun recht op vrije meningsuiting en vreedzame demonstratie. De autoriteiten moeten stoppen met het inzetten van politie en rechtbanken om critici het zwijgen op te leggen.’

Lokale mensenrechtenverdedigers zijn bezorgd dat de politie het gemunt heeft op iedereen die ervan verdacht wordt betrokken te zijn bij de aangekondigde demonstratie tegen corruptie. Het protest is op sociale media trending onder de hashtag #31July.

Amnesty’s oproep

Amnesty International roept de Zimbabwaanse autoriteiten op Hopewell Chin’ono en Jacob Ngarivhume onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Ze hebben geen misdrijf gepleegd.

Achtergrond

Chin’ono werd aangehouden nadat hij had beweerd dat het ministerie van Volksgezondheid contracten ter waarde van ruim 50 miljoen euro aan bedrijven had gegund die overdreven prijzen vroegen voor middelen tegen het coronavirus, waaronder persoonlijke beschermingsmiddelen.

Ngarivhume is de leider van Transformation Zimbabwe, een locale ngo. Hij wordt ervan verdacht een van de organisatoren te zijn van de demonstratie tegen corruptie op 31 juli aanstaande.

Dit artikel is afkomstig van de website van Amnesty International:

https://www.amnesty.nl/actueel/autoriteiten-zimbabwe-blijven-critici-onderdrukken-journalist-gearresteerd

Autoriteiten Zimbabwe blijven critici onderdrukken, journalist gearresteerd

Amnesty International

Mensenrechten
Amnesty International Nederland, Keizersgracht, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV