Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Asielzoekers in Ter Apel moeten op de grond slapen

Vluchtelingenwerk Nederland

Tientallen asielzoekers die na een lange reis asiel aan willen vragen hebben de afgelopen dagen een nacht op de grond of in een stoel moeten slapen. VluchtelingenWerk Nederland vindt dat de menselijke maat hier volledig verdwenen is. Door een personeelstekort bij de aanmelding en registratie van asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel is een lange wachtrij ontstaan. Wie aan het einde van de dag nog niet geholpen is krijg geen bed toegewezen. We roepen staatssecretaris Broekers-Knol op zo snel mogelijk voor fatsoenlijke opvang te zorgen.

Personeelstekort

De afgelopen maanden nam het aantal nieuwe asielzoekers enorm af. De coronacrisis bemoeilijkte het om door Europa te reizen. Als gevolg daarvan meldden zich veel minder asielzoekers bij het aanmeldloket dan gebruikelijk. In reactie hierop is besloten het personeel bij dit loket af te schalen. Nu blijkt dat er onvoldoende rekening is gehouden met de verwachting dat het aantal asielaanvragen ook weer aan zou trekken. VluchtelingenWerk vindt het onbegrijpelijk dat hier geen rekening mee is gehouden en dit nu tot problemen leidt.

Op de grond slapen

Eerder leidde het personeelstekort al tot lange rijen in Ter Apel, waarin asielzoekers urenlang moesten wachten zonder ook maar een stoel om op te zitten. VluchtelingenWerk trok aan de bel, en er zou opvang geregeld worden. Nu blijkt deze opvang slechts te bestaan uit een tent met plastic stoeltjes. Als het loket aan het einde van de dag sluit, moeten de resterende wachtrij het zich gemakkelijk maken op de grond of in een stoel. Dit is ver beneden de menselijke maat, vindt VluchtelingenWerk. Zij zouden op zijn minst een matras en wat privacy moeten kunnen krijgen.

Rekening houden met schommelingen in asielaanvragen

Niet voor het eerst laten de diensten die het asielbeleid uitvoeren zich verrassen door schommelingen in het aantal asielaanvragen. Als gevolg van voortijdige bezuinigingen op de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in 2017 liepen de wachttijden voor de asielprocedure op tot ruim anderhalf jaar. Dit probleem duurt voort tot op de dag van vandaag. Hierdoor ontstond bovendien een groot tekort aan opvangplekken waardoor op stel en sprong nieuwe opvanglocaties gevonden moesten worden.

Oproep aan staatssecretaris

Wie op de vlucht voor oorlog en na een lange reis een beroep doet op onze bescherming moet altijd kunnen rekenen op fatsoenlijke opvang. Daarvoor moet ook rekening worden gehouden met schommelingen in het aantal asielverzoeken, die er altijd zullen zijn. We roepen staatssecretaris Broekers-Knol op zo snel mogelijk voor op zijn minst een basale vorm van opvang te zorgen, en ten alle tijde voldoende reservecapaciteit te bewaken.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/asielzoekers-ter-apel-moeten-op-de-grond-slapen

Asielzoekers in Ter Apel moeten op de grond slapen

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij
VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV