Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Asielzoekers demonstreren tegen lange wachttijden

Vluchtelingenwerk Nederland

Asielzoekers demonstreren sinds een aantal dagen bij verschillende azc’s om aandacht te vragen voor de lange wachttijden bij de IND. Directe aanleiding is een recente maatregel van staatssecretaris Broekers-Knol die zorgt voor een grote onduidelijkheid wanneer asielzoekers kunnen beginnen aan hun asielprocedure. Recent gearriveerde asielzoekers krijgen na een paar weken al hun eerste gesprek, terwijl duizenden asielzoekers soms al langer dan een jaar wachten. ‘Geef ons de kans om een nieuw leven te beginnen’, schrijven mensen op kartonnen bordjes.

Eindeloos wachten

De gevolgen van de eerdere bezuinigingen bij de IND blijven zich opstapelen. Sinds 2018 trekt VluchtelingenWerk al aan de bel omdat de wachttijden enorm opliepen en er geen oplossing voor het probleem kwam. Inmiddels, ruim twee jaar verder, wachten mensen nog steeds maanden tot jaren op een eerste gesprek. Vluchtelingen voelen zich machteloos en niet gezien.

Onduidelijke planning en geen communicatie vanuit de IND

Dit voorjaar voerde Broekers-Knol een maatregel in om nieuwe asielaanvragen binnen een halfjaar in behandeling te nemen. De 14.000 mensen die nog op een wachtlijst staan worden door een zogeheten ‘taskforce’ beoordeeld. Het gevolg hiervan is dat er twee planningen door elkaar lopen en er scheve verhoudingen ontstaan. Abdulkader (Syrische vluchteling) verblijft al een jaar in een azc in Balk en wacht nog steeds op de start van zijn asielprocedure. Hij vertelt dat andere asielzoekers die in het voorjaar zijn aangekomen nu al worden opgeroepen voor een gesprek, terwijl hij al veel langer wacht. Hij heeft het gevoel letterlijk in de wacht te zijn gezet en weet niet waar hij aan toe is. Hij heeft nog steeds niks gehoord van de IND en voelt zicht enorm machteloos.

Demonstraties

Veel asielzoekers zijn het eindeloze wachten zat en voelen zich ongehoord. Ze vragen meer duidelijkheid en een eerlijke planning bij de IND. De afgelopen dagen zijn verschillende protesten gestart in asielzoekerscentra in o.a. Balk, Zweeloo, Budel en Ter Apel om de lange wachttijden bij de IND meer zichtbaar te maken. Met kartonnen bordjes, en op een gepaste anderhalve meter afstand, hopen asielzoekers op verandering.

Dit artikel is afkomstig van de website van Vluchtelingenwerk:

https://www.vluchtelingenwerk.nl/nieuws/asielzoekers-demonstreren-tegen-lange-wachttijden

Asielzoekers demonstreren tegen lange wachttijden

Vluchtelingenwerk Nederland

Maatschappij
VluchtelingenWerk Nederland, Surinameplein 122, Amsterdam, NH, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV