Duizenden Brazilianen zijn overleden door een falend en nalatig coronabeleid van de Braziliaanse overheid. Artsen zonder Grenzen roept de Braziliaanse autoriteiten daarom op om de ernst van de situatie in te zien en een effectieve en gecoördineerde aanpak op te zetten. Alleen dan kunnen meer sterfgevallen en besmettingen worden voorkomen.
Cijfers van vorige week bevestigen het beeld van een overheidsbeleid dat niet in staat lijkt om de crisis daadkrachtig te bestrijden. Maar liefst 26,2 procent van het totaal aantal COVID-doden wereldwijd kwam vorige week uit Brazilië. Op 8 april overleden er in 24 uur tijd 4.249 mensen als gevolg van de infectieziekte. Ook werden er 86.652 nieuwe besmettingen geteld.
Falend overheidsbeleid
Christos Christou, internationaal president Artsen zonder Grenzen
Al een jaar lang kijken de Braziliaanse autoriteiten toe hoe COVID-19 zich in het land verspreidt. Maatregelen en richtlijnen, gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek, zijn amper overgenomen. Hierdoor zijn veel mensen onnodig gestorven en verkeert Brazilië al lange tijd in een staat van rouw. Het ooit zo prestigieuze Braziliaanse zorgsysteem staat inmiddels op instorten
Groot tekort medische staf en middelen
Teams van Artsen zonder Grenzen zien veel mensen die zijn overleden doordat er onvoldoende medische zorg beschikbaar was. Zo kampen alle ziekenhuizen in Brazilië met een tekort aan zuurstof en kalmeringsmiddelen, bedoeld voor ernstig zieke patiënten die bijvoorbeeld geïntubeerd moeten worden. Ook is er een groot tekort aan medisch personeel. Het personeel dat er wel is kampt met zware mentale trauma’s als gevolg van de heftige werkomstandigheden.
IC-afdelingen overvol
Ook de intensive care afdelingen in Brazilië staan onder enorme druk. Afgelopen week lagen in 21 van de 27 Braziliaanse hoofdsteden de ic-afdelingen vol. “Het aanpakken van COVID-19 begint echter niet op de intensive care, maar in de samenleving”, zegt Meinie Nicolai, directeur Artsen zonder Grenzen België. “Het is belangrijk dat mensen afstand houden van elkaar, mondmaskers dragen en dat ze zoveel mogelijk thuisblijven. Dit gedrag moet op lokaal niveau worden gepromoot en opgevolgd.”
Overweldigende hoeveelheid nepnieuws
De overweldigende verspreiding van nepnieuws maakt deze aanpak niet makkelijker. Er wordt argwanend gekeken naar maatregelen als afstand houden en het dragen van mondmaskers. Ook adviseren politici middelen als hydroxychloroquine (een antimalariamedicijn) en ivermectine (een anti-parasitair medicijn) als ‘wondermiddel’ tegen COVID-19. Dit wordt door sommige artsen zelfs voorgeschreven.
“Het Braziliaanse coronabeleid heeft dringend een harde reset nodig, waarin wetenschappelijke feiten en een goede coördinatie leidend zijn om zo nog meer doden te voorkomen.”, zegt Christos Christou. Artsen zonder Grenzen roept de Braziliaanse autoriteiten daarom dringend op om de ernst van de situatie in te zien en een effectieve en gecoördineerde aanpak op te zetten.