Artsen zonder Grenzen heeft, op verzoek van de Ethiopische autoriteiten, alle activiteiten voor drie maanden noodgedwongen stopgezet in de regio’s Amhara, Gambella en Somali, evenals in het westen en noordwesten van Tigray.
Alle medische en humanitaire projecten zijn daardoor gestaakt. Hierdoor zijn ook patiënten op korte termijn noodgedwongen uit klinieken ontslagen. Eerder staakte de organisatie zelf al haar werkzaamheden in de centrale en oostelijke zones van Tigray, na de moord op drie collega’s in juni.
Het verzoek om de medische en humanitaire hulp drie maanden op te schorten komt op een moment dat de humanitaire behoeften in Ethiopië toenemen, met miljoenen mensen die in het hele land voedsel, water, onderdak en toegang tot gezondheidszorg nodig hebben.
In de eerste zes maanden van 2021 hebben teams van Artsen zonder Grenzen in de vier regio’s waar het werk wordt stopgezet:
- 212.000 mannen, vrouwen en kinderen poliklinische consulten gegeven
- 3.900 personen opgenomen voor gespecialiseerde zorg
- 3.300 mensen voorzien van consulten op het gebied van geestelijke gezondheid
- 1.500 vrouwen geholpen bij de bevalling van hun baby’s
Bijna duizend Ethiopische AzG-medewerkers zitten nu thuis, terwijl bijna al het overige (niet-Ethiopische) personeel het land uit is. De medische noodhulporganisatie werkt al 37 jaar in Ethiopië en blijft zich inzetten voor een goede dialoog met de autoriteiten zodat de activiteiten zo spoedig mogelijk weer kunnen worden herstart. Artsen zonder Grenzen blijft wel actief in Addis Abeba, Guji (Oromia), SNNPR (Southern Nations, Nationalities and People’s Region) en zuidoost Tigray.