Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Artsen zonder Grenzen hervat reddingswerk Middellandse Zee met eigen schip

Artsen zonder grenzen

Artsen zonder Grenzen hervat het reddingswerk op de Middellandse Zee met een eigen schip, de ‘Geo Barents’. De organisatie gaat mensen in nood redden en medische noodhulp verlenen. De Geo Barents zal binnen enkele weken aankomen in de Middellandse Zee. Reddingswerk is daar nog steeds hard nodig. In 2021 kwamen bijna 13.000 mensen aan op de Italiaanse kust, minstens 555 mensen overleefden dit niet of zijn vermist. In diezelfde periode werden meer dan 7000 vluchtelingen en migranten tijdens de oversteek onderschept door de door Europa gesteunde Libische kustwacht. Zij werden gedwongen terug te keren naar Libië.

Artsen zonder Grenzen is sinds 2015 getuige van de onmenselijke situatie: duizenden mensen verdronken of werden gedwongen terug te keren naar Libië. Hier belanden de meeste vluchtelingen en migranten in gevaarlijke detentiecentra waar ze slecht behandeld worden en in aanraking komen met seksueel geweld en uitbuiting. Soms overlijden ze zelfs. Dit terwijl Libië al geruime tijd door instellingen als de VN, het IOM en de Europese Commissie als onveilig wordt beschouwd voor migranten, vluchtelingen en asielzoekers. 

Dodelijke afloop

Zonder veilige en legale alternatieve vluchtroutes zullen mensen blijven proberen om Libië per boot te ontvluchten, als laatste redmiddel. Een gebrek aan reddingsschepen op de Middellandse Zee, onder andere door het strafbaar stellen van hulporganisaties of het in beslag nemen van hun schepen, houdt deze mensen niet tegen. Hierdoor is het risico op een dodelijke afloop vele malen groter. Artsen zonder Grenzen wil dat de Europese Unie stopt met de steun aan de Libische kustwacht en het terugsturen van vluchtelingen en migranten naar Libië.  

“Onze terugkeer naar zee is het directe resultaat van Europa’s roekeloze beleid om geen hulp te verlenen op de Middellandse Zee waardoor mensen onnodig overlijden”, zegt Ellen van der Velden van Artsen zonder Grenzen. 

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://newsroom.artsenzondergrenzen.nl/199123-artsen-zonder-grenzen-hervat-reddingswerk-middellandse-zee-met-eigen-schip

Artsen zonder Grenzen hervat reddingswerk Middellandse Zee met eigen schip

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV