Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Amerikanen dragen het meest bij aan de plasticsoep

Plastic Soup Foundation

De bijdrage van de Verenigde Staten aan de plasticsoep blijkt veel groter dan gedacht. In een land waar het vuilnis keurig wordt opgehaald, gaat het toch mis. Hoe kan dat?

Amerikanen vormen slechts 4 procent van de wereldbevolking, maar zijn verantwoordelijk voor wel 17 procent van al het plasticafval in de wereld. In 2016 produceerden de Verenigde Staten 42.000.000 ton plasticafval, en dat is meer dan in enig ander land.

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, schat dat 5 procent daarvan (2.240.000 ton) ongecontroleerd in het milieu terechtkomt. De onderzoekers wijzen op de grote verantwoordelijkheid van de Verenigde Staten voor de plasticsoep. 

GOED SYSTEEM FAALT TOCH

Bijna elke inwoner van de Verenigde Staten heeft toegang tot afvalverwerking. Volgens het Amerikaanse milieubureau Environmental Protection Agency (EPA) wordt 75,4% van het opgehaalde plasticafval gecontroleerd gestort op vuilnisbelten, wordt 15,3% verbrand en 9,3% gerecycled. Zo lijkt het alsof alles gecontroleerd verwerkt wordt.

Deze cijfers houden echter geen rekening met wat mensen op straat gooien en wat illegaal gestort wordt. De auteurs van het nieuwe onderzoek schatten dat in 2016 tussen de 140.000 en 410.000 ton plastic op die manier in het milieu terechtkwam. Dat is tussen de 2,3 en 2,9 procent van al het plasticafval in de Verenigde Staten. Dat lijkt weinig, maar de Amerikanen verbruikten volgens hun berekening in 2016 gemiddeld 130,09 kilo plasticafval per persoon (in China was dat 15,67 kilo en in de Europese Unie 54,56 kilo).  

RECYCLINGMYTHE

Het percentage van 9,3% betreft plastic dat is ingezameld voor recycling. Maar dit is niet het percentage van het opgehaalde plastic dat werkelijk gerecycled wordt. Dat ligt veel lager. Veel van het ingezamelde plastic wordt internationaal verhandeld en telt in de statistieken automatisch mee als recycling. Maar de ontvangende landen recyclen lang niet alles.

De Verenigde Staten zijn de op een na grootste exporteur van plasticafval ter wereld. Bij deze exporten gaat het vaak om gemengd plastic, waarvan slechts een deel gerecycled kan worden. Er is nagenoeg geen controle op wat er daadwerkelijk gerecycled wordt van het geëxporteerde plastic. De onderzoekers geven aan dat het deel dat sowieso ongeschikt is voor recycling mogelijk een kwart van de totale export betreft. Er zijn inderdaad talloze berichten over illegale stort van geïmporteerd plastic in de ontvangende landen. Ook op deze wijze dragen de Verenigde Staten dus bij aan de plasticsoep.

AMERIKAANS PLASTICAFVAL NAAR AFRIKA  

China importeert sinds 2018 geen plasticafval meer. Daarmee is voor de Verenigde Staten een belangrijk exportland weggevallen. Ondertussen is ook de Conventie van Bazel aangescherpt. Dit internationale verdrag reguleert het internationale transport van gevaarlijke afvalstoffen en rekent daartoe nu ook gemengd en vervuild plasticafval. De Verenigde Staten is niet aangesloten bij dit verdrag, maar landen die dat wel zijn kunnen importen uit de Verenigde Staten voortaan verbieden. De Verenigde Staten zoeken daarom naar nieuwe afzetgebieden zoals Afrika en proberen tegelijk de Conventie van Bazel te omzeilen.  

PLASTICAFVAL ALS ONTWIKKELINGSHULP

Kenia en de VS zijn in onderhandeling over een handelsverdrag om import van plastic afval bilateraal te regelen. De New York Times onthulde afgelopen zomer een lobby van de Amerikaanse chemische industrie om plasticafval voor recycling naar Kenia te verschepen als vorm van ontwikkelingshulp.

De maatregelen die Kenia de afgelopen jaren nam tegen plasticvervuiling, waaronder een totaalverbod op plastic tasjes, worden door de Amerikaanse chemische industrie als een bedreiging voor haar afzet gezien. Plasticproducenten als Exxon Mobil, Chevron en Shell, vertegenwoordigd door The Chemistry Council, lobbyen daarom ook voor opheffing van anti-plasticmaatregelen in Kenia als onderdeel van het handelsverdrag.

Foto: Plastic Soup Atlas van de Wereld. Andy Keller protesteert tegen plastic als het tasjesmonster in New York

Dit bericht is oorspronkelijk afkomstige van de website van de Plastic Soup Foundation:

https://www.plasticsoupfoundation.org/2020/11/amerikanen-dragen-het-meest-bij-aan-de-plasticsoep/

Amerikanen dragen het meest bij aan de plasticsoep

Plastic Soup Foundation

Plastic Soup Foundation, Sumatrakade, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV