Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Amerikaanse plastic- en recyclingindustrie vraagt 1 miljard steun

29 april 2020

De Amerikaanse plastic- en recyclingindustrie heeft 1 miljard dollar steun gevraagd aan de federale overheid. Door de coronacrisis heeft het Amerikaanse recyclingsysteem het zwaar te verduren. En zonder investeringen zullen er banen verloren gaan, aldus de lobbybrief die 16 april aan het Amerikaanse Congres werd gestuurd.

De brief is ondertekend door een groep bedrijven en lobbyorganisaties die zich de Recover Coalition noemt. Onder hen de American Chemical Council en de Plastic Industry Association. De brief kwam in handen van The Intercept, een onafhankelijke nieuwssite voor onderzoeksjournalistiek.

Misbruik van de situatie

De groep misbruikt de coronacrisis om een sector te redden die al veel langer in ernstige moeilijkheden verkeert. Uit onderzoek van Greenpeace USA, dat vlak vóór de coronacrisis verscheen, bleek dat slechts een fractie van het Amerikaanse ingeleverde plastic daadwerkelijk wordt gerecycled. Bijna alles, afgezien van PET-flesjes, wordt op vuilnisbelten gestort of verbrand, zeker sinds de export van plastic afval naar China volledig stil is komen te liggen.

De oproep lijkt ook ingegeven te zijn door de belangen van drankgiganten als Coca-Cola en PepsiCo. Zij hebben namelijk beloofd de komende jaren veel gerecycled plastic (recyclaat) in hun flessen te verwerken. Voor Coca-Cola is dat 50% in 2030. Maar volgens een recent rapport van de Amerikaanse recycling-sector is er niet genoeg recyclaat beschikbaar en worden die beloftes bij lange na niet gehaald, tenzij er draconische maatregelen genomen worden.

Industrie dwingt publiek recycling op

Een van die maatregelen is het invoeren van statiegeldsystemen. Maar daar hebben de frisdrank-giganten zich juist jarenlang met alle denkbare middelen tegen verzet. Het is daarom ronduit cynisch dat in de bedelbrief het uitstellen van de invoering van statiegeld door overheden in verband met corona nu als reden wordt opgevoerd voor de huidige crisis in recycling.

De brief stelt verder dat het Amerikaanse publiek juist recycling wil. Onlangs bleek uit een documentaire het tegendeel. Recycling is geen wens van consumenten, maar opgedrongen door de industrie. In Plastic Wars worden documenten getoond en voormalige voormannen geïnterviewd die duidelijk maken dat de industrie al decennialang weet dat recycling nooit zal renderen. ‘There was never an enthusiastic belief that recycling was ultimately going to work in a significant way.’

Belastingbetaler draait op voor de kosten

De nadruk op (een theoretische mogelijkheid van) recycling, maakte de weg voor de industrie vrij om onbeperkt plastic te blijven produceren. Dat was voordelig want nieuw plastic is goedkoper dan recyclaat en ook nog eens beter van kwaliteit. En bovendien komen de kosten voor het inzamelen en verwerken van plastic voor rekening van lokale gemeenschappen.

De bedelbrief past naadloos in de al jarenlang gevoerde strategie om de kosten van de plasticproductie af te wentelen op de burger.


Dit vind je misschien ook interessant

Amerikaanse plastic- en recyclingindustrie vraagt 1 miljard steun

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV