Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Alzheimer Nederland zoekt onderzoekstalent 2020

Voor het tweede jaar op rij reikt Alzheimer Nederland een talentprijs uit voor jonge onderzoekers: de ‘Young Outstanding Researcher Award’. De prijs beloont onderzoekers die uitzonderlijke wetenschappelijke prestaties combineren met grote maatschappelijk relevantie. Op de shortlist voor de prijs van 2020 staan dr. Esther Bron, dr. Janne Papma, dr. Leonie Visser en dr. Susanne van Veluw. De winnaar ontvangt naast de award, 100.000 euro om haar dementieonderzoek voort te zetten. Met de prijs wil Alzheimer Nederland onderzoekstalent behouden voor het onderzoek. Via alzheimer-nederland.nl kan het publiek t/m 31 mei stemmen op de kandidaten.
 

‘’Wij hebben de prijs ingesteld om jonge mensen de kans te geven hun onderzoek uit te voeren’’, zegt Gerjoke Wilmink, directeur Alzheimer Nederland. ‘’Vaak is het moeilijk voor hen een vaste aanstelling te krijgen en financiering voor hun onderzoek. Noodgedwongen verlaten ze daarom de onderzoekswereld.’’ Alzheimer Nederland wil met de YOR-Award jonge onderzoekers behouden voor het dementieonderzoek en mogelijk het onderzoek versnellen naar de oplossingen voor dementie. ’’Want onderzoek is nodig om dementie te voorkomen, te behandelen en uiteindelijk te genezen’’, zegt Wilmink.
 

YOR-Award

De talentprijs beloont onderzoekers die tijdens en de eerste jaren na hun promotie al een indrukwekkend wetenschappelijk cv hebben opgebouwd. Dit wordt beoordeeld door een commissie van Nederlandse hoogleraren buiten het dementieveld. Op basis van dit oordeel wordt een shortlist opgesteld. De kandidaten op de shortlist worden later dit jaar door een jury beoordeeld op maatschappelijke relevantie. Daarnaast is er een publieksstemming, waarbij het publiek kan stemmen op de kandidaat met het meest aansprekende onderzoek.

Onderzoek is nodig om dementie te voorkomen, te behandelen en uiteindelijk te genezen

Shortlist

Op alzheimer-nederland.nl stellen de kandidaten zich voor via een filmpje en een artikel over het onderzoek dat ze doen. De kandidaten zijn:
 

  • dr. Esther Bron (Erasmus MC, Rotterdam); Computermodellen voor snellere diagnose
  • dr. Janne Papma (Erasmus MC, Rotterdam); Onderzoek naar gedragsveranderingen
  • dr. Leonie Visser (Amsterdam UMC); Communicatie in geheugenpoliklinieken & zorg op maat
  • dr. Susanne van Veluw (LUMC, Leiden); Eiwit dat dementie en hersenbloedingen veroorzaakt
     

Jury & publieksstemming

Uiteindelijk zal een jury bestaande uit een ervaringsdeskundige en experts op het gebied van impact van onderzoek de winnaar aanwijzen. Dit zal gebeuren na een interviewronde die later dit jaar zal plaatsvinden. (Nadat de beperkingen rondom het coronavirus zijn opgeheven.) Deze jury bepaalt samen met de uitslag van de publieksstemming de uiteindelijke winnaar. De winnaar van vorig jaar – dr. Kay Decker van het Alzheimer Centrum Limburg – gebruikt het prijzengeld voor onderzoek naar preventie van dementie en voor implementatie van de resultaten, via onderwijs aan zorgprofessionals. Hij heeft inmiddels, mede dankzij de YOR-award, een vaste onderzoeksaanstelling.

Alzheimer Nederland zoekt onderzoekstalent 2020

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV