Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Alzheimer Nederland, de PSV Foundation en partners lanceren project voor mensen met dementie

Alzheimer Nederland

Met Tikkie Terug blijven voetbalherinneringen levend

Speciaal voor mensen met dementie lanceren Alzheimer Nederland, de PSV foundation en partners het project Tikkie Terug. Het doel is mensen met dementie zo lang mogelijk mee laten doen en laten genieten van voetbal. Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder Alzheimer Nederland was aanwezig bij de lancering in het PSV stadion, samen met  Henk van Tilburg, voorzitter van de afdeling van Zuidoost-Brabant. Gerjoke: “Mensen met dementie denken soms -ten onrechte- dat ze niet meer mee kunnen doen met sociale of sportieve activiteiten. Deze gedachte kan ook spelen in hun omgeving. Met een beetje hulp zijn er genoeg mogelijkheden. En is er nog veel plezier te beleven.”

Vandaag was in het Philips Stadion de aftrap het project Tikkie Terug. De komende drie jaar wordt er bij PSV in Eindhoven voor gezorgd dat mensen met dementie mee kunnen blijven doen. Zo wordt het Philips stadion dementievriendelijk, worden bij ‘Voetbal Herinneringen’ oude tijden herbeleefd, is er aandacht voor bewegen met dementie en worden geluksmomenten gecreëerd.

Philips stadion dementievriendelijk

“Niet iedereen herkent dementie of weet hoe hij of zij er mee om moet gaan,” vertelt Gerjoke Wilmink. “Daarom is het zo mooi dat de stewards en het horecapersoneel van het Philips-stadion worden getraind door vrijwillige trainers van het programma Samen dementievriendelijk. Zo kunnen ze met geduld en respect reageren, als een bezoeker de weg niet lijkt te vinden of niet uit zijn woorden komt.”

Ook wordt er een speciale Tikkie Terug-ruimte ontworpen met studenten industrial design van de TU Eindhoven. Dat wordt een huiskamerachtige ruimte in het stadion waar mensen met dementie zich even kunnen terugtrekken.

Samen Voetbalherinneringen ophalen

Voor mensen met dementie is het belangrijk om samen herinneringen op te blijven halen, waar kun je dat beter doen dan bij je favoriete voetbalclub. Bij ‘Voetbal Herinneringen’ worden oude tijden herleefd. Met acht tot tien voetballiefhebbers wordt wekelijks gepraat over het voetbalverleden. In het PSV-museum bekijken we foto’s en filmbeelden, krantenartikelen en Europacup bekers. En oud-spelers komen regelmatig een praatje maken.

Nergens zonder vrijwilligers

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Alzheimer Nederland, voor PSV én voor mensen met dementie. Vrijwilligers begeleiden mensen naar en in het stadion, organiseren de Voetbal Herinneringen en het bewegen met mensen met dementie. Gerjoke vertelt: “Sporten is belangrijk, niet alleen voor de lichaamsbeweging maar ook voor de sociale contacten en verbinding.”

Voetbal voor maatschappelijke impact  

Voetbal levert een bijdrage aan verbinding en gezondheid, het is dé sport om in te zetten voor het bereiken van onze gezamenlijke doel: mensen met dementie zo lang mogelijk mee laten doen. Het project is een samenwerking tussen verschillende partijen: PSV Foundation, het programma Samen dementievriendelijk (SDV) van Alzheimer Nederland, de afdeling Zuidoost-Brabant van Alzheimer Nederland, Vitalis WoonZorg Groep, TU/Eindhoven en Fontys Eindhoven.. Het project gaat 1 juli van start en loopt tot 2024.

Foto: v.l.n.r. Henk van Tilborg, voorzitter van afdeling Zuidoost-Brabant, Gerjoke Wilmink, oud-keeper Hans van Breukelen en rechts is oud-prof voetballer Harry Lubse

Dit bericht is afkomstig van de website van Alzheimer Nederland:

https://www.alzheimer-nederland.nl/nieuws/alzheimer-nederland-psv-foundation-partners-lanceren-project-voor-mensen-met-dementie

Alzheimer Nederland, de PSV Foundation en partners lanceren project voor mensen met dementie

Alzheimer Nederland

Gezondheid en Handicaps
Alzheimer Nederland, Stationsplein, Amersfoort, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV