Meer weten? informatie@fondsen.org

“Als je het zwaar hebt, neem dan hulp aan”

Zo rooskleurig zag het er heel lang niet uit voor Sandra. Ze kreeg een slechte start in het leven in een omgeving met verslaving, mishandeling en misbruik. Op haar 16e vluchtte ze uit huis. Daarna ging het verder bergafwaarts. Ze raakte verslaafd aan de wiet. Ze kreeg vijf kinderen waar ze niet goed voor kon zorgen. Toen zaken uit de hand gingen lopen, werd door Jeugdzorg begeleiding thuis opgelegd.

Vertrouwen
Sandra: “Op het moment dat de begeleiding thuis mij werd opgelegd vond ik het verschrikkelijk, maar achteraf ben ik er heel blij mee, want het heeft veel opgeleverd. Toen Maria voor het eerst in huis kwam zag ik het helemaal niet zitten en had er veel moeite mee. Ze legde mij allerlei regels op en corrigeerde mijn kinderen. In het begin had ik ook helemaal geen klik met haar. Nu is er een vertrouwensband. Maria kent mij en begrijpt me. Als ze binnen komt ziet ze al aan me of er iets aan de hand is. De band is nu zo sterk dat ik eigenlijk liever niemand anders in huis wil. Ik vind het soms lastig als er een collega komt, bijvoorbeeld als Maria op vakantie is. Want zonder Maria was ik niet zo ver gekomen.

Verder helpen
Maria helpt mij bij heel veel dingen. In het begin bijvoorbeeld met contact maken met de kinderen. Ze ging dan knutselen met de kinderen en betrok mij er bij. En ze helpt mij bij structuur aanbrengen, goed nadenken over zaken, werk zoeken, regie nemen over mijn leven. We praten samen, evalueren hoe het is gegaan. Zeker in het begin hielp ze me bij eigenlijk alles. Ze leerde me zelfs dingen die ik van thuis mee had moeten krijgen. Nu ben ik verder en kan ik veel zelf. Zoals wanneer ik zie dat mijn kinderen niet lekker in hun vel zitten. Vroeger merkte ik dat niet eens, nu zie ik het en onderneem meteen actie, bespreek het met Maria.

Kinderen op hun plek
Zo heeft Maria enige tijd geleden geopperd om de drie kinderen die bij mij woonden te splitsen. Er was veel wrijving tussen hen onderling en ik was daardoor meer een politieagent dan een moeder. Het leverde veel spanning op en de situatie was eigenlijk niet meer houdbaar. Mijn zoon van 15 woont nu in een gezinshuis en komt om het weekend en in de vakanties naar huis. Mijn zoon van 12 heeft de ziekte van Duchenne en woont daarom op Werkenrode. Ook hij komt om het weekend en in de vakanties naar huis. Mijn dochter van 11 woont thuis bij mij en verblijft in het weekend bij een pleeggezin. We hebben heel lang geprobeerd samen te blijven als gezin, nu ben ik blij dat we dit toen zo hebben besloten. Het eerste half jaar was voor de jongens wel moeilijk, want ze misten het om thuis te zijn. Maar nu gaat het goed. Ze zijn daar beter op hun plek en vinden het daarnaast steeds heel fijn om weer thuis te komen.

Roer om
Ik ben van ver gekomen. Toen Maria hier voor het eerst kwam zaten we in een hele hectische periode. We hadden elf verschillende hulpverleners over de vloer. Ik had problemen met mensen in mijn omgeving. Er waren moeilijkheden met de kinderen. Ik was verslaafd en had schulden. Door een aantal gebeurtenissen werd ik wakker geschud en heb ik besloten het roer om te gooien. Ik ben in therapie geweest om de gebeurtenissen uit mijn jeugd te verwerken, ik ben helemaal zelf afgekickt, ik heb geen schulden meer en ik heb werk gevonden. Mét de hulp van Maria. Het is fijn dat ze ons nog steeds begeleidt. Ze leert nu ook mijn dochter om zelfstandiger en zelfverzekerder te worden. Ze is echt onze steun en toeverlaat!”

Categorieen

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633