Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Alles wat je wilt weten over: mondkapjes

Nederlandse Rode Kruis

Omdat het in de trein of bus lastig kan zijn om anderhalve meter afstand te houden, is het dragen van niet-medisch mondkapjes in het openbaar vervoer per 1 juni verplicht. Maar hoe moet je ze gebruiken voor de beste bescherming? En betekent dit nu dat we meer vrijheid hebben? We zetten alles wat je wilt weten over mondkapjes voor je op een rij. 

Stap voor stap: zo gebruik je mondkapjes

 1. Was vooraf je handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
 2. Gebruik de touwtjes of elastieken om je mondkapje op zetten. Raak de binnenkant dus niet aan.
 3. Zorg dat het mondkapje haarfijn aansluit op je gezicht en je neus en mond volledig bedekt. Met een kleine opening neemt de werking al af.
 4. Zolang je hem draagt, moet je zo veel mogelijk van het mondkapje afblijven. Dus niet tussendoor het mondkapje op- en afzetten om te eten of te drinken. De buitenkant  kan besmet zijn geraakt.
 5. Na gebruik was je eerst je handen met water en zeep.
 6. Gebruik het mondkapje maximaal drie uur per
 7. Trek het mondkapje langs de achterkant van je hoofd er af. En gebruik weer alleen de touwtje of elastieken.
 8. Is je mondkapje herbruikbaar? Bewaar hem dan zo steriel mogelijk totdat je hem in de wasmachine kunt stoppen. Bijvoorbeeld in een afgesloten zakje. Raak daarbij niet de binnenkant aan.
 9. Was op zestig graden voordat je het weer gebruikt. Gebruik geen wasverzachter. Vergeet niet je handen 20 seconden met zeep te wassen nadat je het mondkapje in de wasmachine hebt gestopt.
 10. Wel zo handig als je een paar nieuwe mondkapjes paraat hebt liggen.

Let op: een mondkapje is niet geschikt voor kinderen jonger dan 3 jaar.

Hoe kom ik aan niet-medisch mondkapjes?

Je kunt niet-medische mondkapjes kopen. Steeds meer grote winkelketens, webwinkels en drogisterijen verkopen ze. Maar je kunt ze zelf ook maken. Binnenkort verschijnt een instructievideo van de overheid over hoe je een mondkapje zelf maakt. Deze stappen moet je in elk geval nemen:

 1. Was het textiel op 60 graden.
 2. Knip 2 stukken uit van 20 bij 27 cm en neem twee bandjes elastiek van 18 centimeter
 3. Leg de twee lapjes stof op elkaar.
 4. Vouw de lange zijden 0,5 cm om en naai ze aan elkaar vast.
 5. Vouw de korte kanten ruim 1,5 cm naar binnen en naai ze vast.
 6. Trek daar de elastieken doorheen en maak er een knoop in.
 7. Zorg dat het mondkapje goed aansluit op je gezicht. Stel daarvoor de knopen in het elastiek bij wanneer nodig.
 8. Schuif de knoop in de zoom, rimpel de stof zodat het goed over je mond, neus en kin past en naai het elastiek vast aan de stof.
 9. Was het mondkapje op 60 graden voordat je hem gaat gebruiken.

Heb ik met een mondkapje meer vrijheid?

Een niet-medisch mondkapje beschermt beperkt. Het is dus geen vervanging voor het afstand houden van anderen, de hygiënemaatregelen en de (thuis)isolatie van personen met gezondheidsklachten. Bovendien is een mondkapje bedoeld om anderen niet ziek te maken. Je beschermt jezelf er niet mee.

Wanneer gebruik ik een mondkapje?

Wanneer je anderhalve meter afstand kunt houden, is een mondkapje niet nodig. In het openbaar vervoer is het moeilijk om je aan de anderhalve meter afstand te houden. Met een mondkapje wordt het risico verkleind dat je andere passagiers of ov-personeel besmet.

Vanaf wanneer is een mondkapje verplicht?

Vanaf 1 juni is het verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Tot 1 juni wordt een mondkapje aangeraden, maar is nog niet verplicht. Daarna kom je de trein, tram, bus of metro niet in zonder kapje.

Wat zijn niet-medische mondkapjes?

Beschermingsmaskers die in de zorg worden gebruikt, hebben hele sterke filters. Hier komt maar een heel laag percentage van de virusdeeltjes door. En dat is ook wel nodig, omdat zorgpersoneel heel direct in contact komt met coronapatiënten. Het is dus logisch dat deze maskers voor hen beschikbaar blijven. Niet-medische mondkapjes zijn alle overige kapjes.

Alles wat je wilt weten over: mondkapjes

Nederlandse Rode Kruis

Mensen in nood
Anna van Saksenlaan 50, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV