Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Alles wat je moet weten over de rechtszaak tegen Shell

Milieudefensie

Op 26 mei doet de rechter uitspraak in onze Klimaatzaak tegen Shell. Maar waar gaat deze zaak eigenlijk over? Hier lees je alles wat je moet weten over deze revolutionaire rechtszaak.

Wat is de Klimaatzaak tegen Shell?

Milieudefensie kondigde in 2018 een rechtszaak aan tegen Shell. In het daaropvolgende jaar sloten 17.379 mede-eisers en 6 organisaties (ActionAid, Both ENDS, Fossielvrij NL, Greenpeace Nederland, Jongeren Milieu Actief en de Waddenvereniging) zich aan bij de rechtszaak. Samen stapten we naar de rechter. Ons doel is om te voorkomen dat Shell doorgaat met vervuilen en gevaarlijke klimaatverandering veroorzaakt.

Wil je ons helpen de ze zaak te winnen? Steun ons dan met een gift.

Wat is de eis?

Wij eisen dat Shell zich houdt aan de doelen van het klimaatakkoord van Parijs. Om precies te zijn eisen we dat Shell in 2030 45% minder CO2 uitstoot dan in 2019. Die eis hebben wij bij de rechter neergelegd.

Dit is een unieke zaak. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat er een beleidswijziging van een vervuilend bedrijf wordt geëist om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Eerdere rechtszaken gingen altijd om geld. Wij eisen geen compensatie voor de schade, maar een verandering van het beleid van Shell.

Waarom Shell?

Shell is een Nederlands bedrijf, daarom kan deze zaak hier gevoerd worden. Verder staat Shell in de top 10 van meest vervuilende bedrijven ter wereld. Shell stoot 2 keer meer uit dan heel Nederland bij elkaar. 1% van de wereldwijde uitstoot is van Shell. Dat klinkt misschien weinig, maar die 1% is een belangrijke bijdrage. Al is het maar omdat het van slechts 1 bedrijf afkomstig is.

Wat is de rol van de consument?

Shell legt de verantwoordelijkheid voor het voorkomen van klimaatverandering vooral bij de politiek en de consument. En natuurlijk kunnen we als consument een bijdrage leveren, bijvoorbeeld door minder vlees te eten en vaker de fiets te pakken. Maar consumenten hebben niet dezelfde macht, niet dezelfde verantwoordelijkheid en ook niet dezelfde ingangen en contacten om verschil te maken. Shell heeft dat allemaal wel en kan dus echt verschil maken. En veel sneller dan wij. Zonder grote bedrijven als Shell kunnen we de klimaatcrisis niet oplossen.

Heeft deze zaak kans van slagen?

De antwoord op deze vraag is uiteraard JA, anders zouden we deze zaak nooit zijn begonnen. Bovendien hebben we het beste advocaten team: Roger Cox en zijn team van Paulussen advocaten. Roger won al eerder de Urgenda-rechtszaak tegen de staat.

De basis van deze zaak is ‘onrechtmatige gevaarzetting’. Dit betekent: je mag geen groot gevaar veroorzaken terwijl er maatregelen genomen kunnen worden om dat gevaar te voorkomen. Shell draagt als 1 van de grootste vervuilers ter wereld flink bij aan klimaatverandering.

Shell weet al sinds de jaren 60 dat het gebruik van olie en gas rampzalige gevolgen heeft voor het klimaat. Shell weet ook al heel lang wat het moet doen om verdere klimaatverandering te voorkomen. Maar Shell doet dat niet. En daarmee overtreedt Shell de wet en hebben wij een goede kans om deze zaak te winnen.

roger-donald.jpg

Waarom een rechtszaak?

De Nederlandse politiek is traag en treuzelt met klimaatmaatregelen. Grote vervuilers worden ontzien en de kosten voor het oplossen van de klimaatcrisis worden veel vaker bij kleine bedrijven en burgers neergelegd. Hoewel de overheid in zou moeten grijpen, gebeurt dit niet.

Maar Shell hoeft helemaal niet te wachten op de overheid. Shell is zo ontzettend groot en heeft zoveel invloed, dat het soms machtiger is dan overheden. En daarom zijn we naar de rechter gestapt. Als de overheid het laat afweten en grote bedrijven hun verantwoordelijkheid niet nemen, is het recht bijna de enige manier om de planeet te redden.

26 mei – de uitspraak. En dan?

December 2020 hebben Milieudefensie en Shell 4 dagen de kans gehad om deze zaak te onderbouwen. Op 26 mei doet de rechter uitspraak. Na de uitspraak zal er waarschijnlijk een hoger beroep volgen.

De uitspraak is 26 mei om 15:00 uur live te volgen via milieudefensie.nl/livestream.

Dit artikel is afkomstig van de website van Milieudefensie:

https://milieudefensie.nl/actueel/alles-wat-je-moet-weten-over-de-rechtszaak-tegen-shell

Alles wat je moet weten over de rechtszaak tegen Shell

Milieudefensie

Natuur, Milieu en Dieren
Nieuwe Looiersstraat 31, Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV