Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

In jaren ’70 uit Bangladesh geadopteerde vrouw begint rechtszaak tegen Terre des Hommes

Terre des Hommes

Terre des Hommes is recent samen met Wereldkinderen en de Nederlandse Staat gedagvaard door een geadopteerde uit Bangladesh.

Zij vindt dat haar adoptie in de jaren ‘70 onrechtmatig tot stand is gekomen en houdt Terre des Hommes daar medeverantwoordelijk voor. De Telegraaf schrijft hier vandaag over in een artikel waaraan wij hebben meegewerkt.

Terre des Hommes NL was en is geen adoptieorganisatie en had geen formele rol in het adoptieproces. Op grond van wat wij nu weten achten wij ons niet medeverantwoordelijk voor eventuele misstanden met deze adoptieprocedures. 

Achtergrond

Terre des Hommes was in de jaren ‘70 één van de vele internationale hulporganisaties in Bangladesh. Wij verstrekten voedsel, gaven medische hulp, verzorgden scholing en hielpen bij de bouw van enkele duizenden noodwoningen. In die periode zijn bijna 500 kinderen uit Bangladesh in Nederland geadopteerd. Sommigen vermoeden dat een aantal van deze kinderen tegen de wil van hun ouders in de adoptieprocedure is opgenomen.

Naast Wereldkinderen en de Nederlandse Staat wordt ook Terre des Hommes hierop aangesproken. Dit omdat de toenmalige directeur van Terre des Hommes in Bangladesh gedurende een periode van twee jaar een dubbele functie had: hij was tevens de vertegenwoordiger van het Bureau Interlandelijke Adoptie, de organisatie die de adopties verzorgde. 

Onderzoek

Terre des Hommes probeert sinds 2017 informatie over de gang van zaken ruim 40 jaar geleden te ontsluiten. Het samenvattende verslag hiervan verwachten wij eind van de zomer definitief af te ronden. Wel hebben wij de informatie die wij tot nog toe hebben gevonden gedeeld met Shapla, één van de organisaties van adoptiekinderen uit Bangladesh. Een deel van deze informatie wordt in de dagvaarding aangehaald.

Hulp bij zoektochten

Het is onze missie om op te komen voor kinderrechten. En onze betrokkenheid bij Bangladesh is groot. Terre des Hommes heeft daar nog steeds projecten tegen kinderuitbuiting. Omdat wij in Bangladesh over een organisatie beschikken hebben wij de afgelopen jaren geprobeerd geadopteerden te helpen die zoeken naar verwanten. Ook hebben wij vorig jaar Shapla hulp aangeboden om de zoekacties naar familieleden in Bangladesh te ondersteunen. 

Dit aanbod hebben wij dit voorjaar herhaald, niet alleen aan Shapla maar aan alle organisaties die geadopteerden uit Bangladesh vertegenwoordigen. Wij zijn hierover sinds kort in gesprek met een aantal van deze organisaties.  

Shapla heeft daags na het interview met de Telegraaf afwijzend gereageerd op ons voorstel. Ook staat Shapla afwijzend tegenover samenwerking met andere belangenorganisaties. Wij hebben Shapla daarop nogmaals uitgenodigd voor een opbouwend gesprek en dringen er op aan dat zij samen met de andere belangenorganisaties een projectvoorstel ontwikkelen.

Dagvaarding

De eiseres heeft Terre des Hommes en de andere nu gedagvaarde partijen in januari gevraagd om een individuele schadevergoeding. Zij is niet ingegaan op onze herhaalde uitnodiging tot een gesprek, bijvoorbeeld over de vraag hoe wij haar en andere adoptiekinderen zouden kunnen helpen. Dat vinden wij jammer. Over de dagvaarding zullen wij tijdens de procedure geen verdere mededelingen doen. 

Zie ook: 20 mei Update: Terre des Hommes en adopties uit Bangladesh

Dit bericht is afkomstig van de website van Terre des Hommes:

https://www.terredeshommes.nl/nl/actueel/adoptiekind-uit-bangladesh-begint-rechtszaak-tegen-terre-des-hommes

In jaren ’70 uit Bangladesh geadopteerde vrouw begint rechtszaak tegen Terre des Hommes

Terre des Hommes

Kinderen en kansen
Stichting Terre des Hommes Nederland, Zoutmanstraat, Den Haag, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV