Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Actie bij Vliegbasis Volkel: Geen nieuwe kernwapens in Nederland

PAX voor Vrede

Op de Internationale dag voor de afschaffing van kernwapens kwamen PAX, IPPNW Duitsland, ICAN Germany, NVMP/Artsen voor Vrede en Greenpeace Nederland in actie tegen Amerikaanse kernbommen op Nederlands grondgebied. Deze kernbommen, waarvan de regering tot op heden bevestigt noch ontkent dat ze in Volkel liggen, worden binnenkort teruggebracht naar de VS.

In Volkel komen daarna nieuwe kernbommen met nieuwe technische mogelijkheden die de drempel tot inzet verder zullen verlagen. Met deze manifestatie hopen de deelnemers het debat over de wenselijkheid van kernwapens op Nederlands grondgebied in de samenleving en het parlement op gang te brengen.

Kernbommen voorgoed terug naar de VS

Op vrijdag 25 september is een groep Duitse en Nederlandse medische studenten vertrokken uit Düsseldorf In Duitsland. Zij vroegen tijdens hun fietstocht aandacht voor de aanwezigheid van Amerikaanse kernwapens op Europees grondgebied. In Volkel spraken onder andere Jan Haverkamp van Greenpeace, PAX-directeur Anna Timmerman, SP-Kamerlid Sadet Karabulut, Vicevoorzitter van de Raad van Kerken Kees Nieuwerth en GroenLinks raadslid in Uden, Monique Kappe-Borel. Daarna vond er een historisch fotomoment plaats waarbij premier Rutte en Bondskanselier Merkel de kernbommen teruggaven aan Donald Trump.

VN-verbod in werking

Algemeen directeur van PAX, Anna Timmerman: “Het VN-kernwapenverbod staat op het punt om officieel in werking te treden en PAX zal druk blijven uitoefenen op de Nederlandse regering om dit verdrag ook te tekenen. Er zijn nog steeds bijna 15.000 kernwapens wereldwijd en ruim 2000 daarvan kunnen per ongeluk of expres op ieder moment worden afgevuurd. Vandaag willen we stilstaan bij wat we allemaal te verliezen hebben in het afschuwelijke geval dat kernwapens echt gebruikt worden. Laten we er samen alles aan doen om de kernwapens uit Nederland te verwijderen.”

Kernwapenvrij Europa

SP-Kamerlid Sadet Karabulut: “Het is onacceptabel dat wereldleiders honderden miljarden euro’s investeren in massavernietigingswapens terwijl miljoenen mensen op de vlucht zijn, honger lijden en geen dak boven hun hoofd hebben. Hoe durven regeringsleiders te spelen met onze veiligheid? Kernwapens zijn een grote bedreiging voor de mensheid. En maken onze wereld, Europa en ons land, onveiliger. Weg met de Amerikaanse kernwapens in Nederland. Op naar een kernwapenvrij Europa.”

Jan Haverkamp, senior expert nucleair bij Greenpeace Nederland: “We moeten alert blijven op de dreiging van kernwapens, ook al zijn er zoveel andere gevaren, zoals klimaatverandering.. Spanningen door de klimaatcrisis en het verlagen van drempels voor gebruik van kernwapens zijn een letterlijk levensgevaarlijke combinatie. De kernwapenstaten moeten hun kernwapens dus niet moderniseren, maar er juist mee stoppen. Dat scheelt een hoop geld en een hoop gevaar.”  

Kernwapenverbod ratificeren

Uit onderzoek blijkt dat 2 op de 3 Nederlanders vinden dat Nederland het VN-kernwapenverbod moet ratificeren. PAX, Greenpeace Nederland, NVMP/Artsen voor Vrede, ICAN Germany en IPPNW roepen premier Rutte op ook te tekenen voor een wereld zonder kernwapens.

International Day for the Total Elimination of Nuclear Weapons

Dit bericht is afkomstig van de website van Pax Nederland:

https://www.paxvoorvrede.nl/actueel/nieuwsberichten/actie-bij-vliegbasis-volkel-geen-nieuwe-kernwapens-in-nederland

Actie bij Vliegbasis Volkel: Geen nieuwe kernwapens in Nederland

PAX voor Vrede

Mensen in nood
Sint Jacobsstraat 12 3511 BS Utrecht
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV