Meer weten? informatie@fondsen.org

ABN AMRO en Rabobank verdienen aan het palmoliebedrijf dat het land van Terry inpikt

Terry (27) woont in Liberia. Palmoliebedrijf GVL pikt het land van zijn dorp in. Zonder overleg of compensatie. Terry protesteert en belandt in de gevangenis. ABN AMRO en Rabobank investeren in dit bedrijf en weten van hun slechte reputatie. Toch gaan ze gewoon door. Daar kun jij iets aan doen.

Niks houdt investeerders tegen om dikke winst te maken ten koste van mensenrechten, de laatste oerwouden en het klimaat. Daarom zijn er Europese regels nodig die foute investeringen aan banden leggen. Vind jij dat ook?

Teken de petitie

In de goot door palmoliebedrijf GVL

Terry woont in het vruchtbare Butaw. Maar alles verandert als palmoliebedrijf GVL (Golden Veroleum Liberia) het land van de bewoners van zijn dorp inpikt. Ze krijgen er geen cent voor terug en hebben veel te weinig land over om hun eigen eten te verbouwen. 

De bossen rondom hun huizen, die rijk waren aan wilde dieren en planten, zijn veranderd in eindeloze rijen oliepalmen. Vroeger was Butaw een zelfvoorzienende gemeenschap. Er was genoeg grond om eten op te verbouwen. Er waren genoeg dieren in het oerwoud om op te jagen. En de mensen verdienden wat geld door een gedeelte van hun oogst te verkopen op de markt.

Een opstand die eindigt in de gevangenis

Terry klopt meerdere malen aan bij GVL. Hij vraagt om compensatie voor de bewoners, en het respecteren van hun rechten. GVL biedt Terry een baan aan op de plantage. Hij is een van de weinigen die een baan krijgt aangeboden. Terry grijpt deze kans aan. Niet alleen omdat hij geld nodig heeft. Hij hoopt op deze manier dichter bij het management te komen en zo meer te kunnen bereiken voor zijn dorpsgenoten. 

Als de grote bazen van GVL op een dag naar zijn kantoor komen, vraagt Terry een gesprek aan. Dat doet hij namens de jongerenorganisatie van Butaw. Omdat dit gesprek wordt geweigerd trekt Terry met een aantal van zijn dorpsgenoten naar het kantoor. De groep wordt hardhandig neergeslagen door de militaire politie. Er gaat een arrestatiebevel uit voor 49 personen. De aanklacht komt van GVL. 

Uiteindelijk belanden 16 mensen in de gevangenis, waaronder Terry. Eén van hen overlijdt. Dorpsbewoners schuilen maandenlang in de bossen. Ze zijn bang dat de politie terugkomt om hen alsnog te arresteren.

Een jaar zonder eerlijk proces gevangen

Terry en 14 andere demonstranten verblijven een jaar lang in de gevangenis. Ze krijgen geen eerlijk proces. Zelfs wanneer Terry’s familie langskomt om eten te brengen, worden ze niet toegelaten. Na een jaar komt de groep op borgtocht vrij. Terry vindt nergens meer werk, omdat hij in de gevangenis heeft gezeten. Maar hij geeft niet op. Hij strijdt nog steeds voor gerechtigheid voor zijn dorpsgenoten. Hij stopt pas als iedereen fatsoenlijk is gecompenseerd en GVL zijn beloftes nakomt.

De rol van ABN AMRO en de Rabobank

Maria Anne van Dijk is hoofd van de afdeling duurzaamheidsrisico en mensenrechten van ABN AMRO.  Zij zegt in een interview dat slachtoffers van een bedrijf waar ABN AMRO in investeert zich kunnen melden bij de bank. Tegelijkertijd beroepen de banken zich continu op het bankgeheim. Daardoor komen mensen als Terry er niet eens achter welke banken en pensioenfondsen geld lenen aan het bedrijf dat hun rechten schendt. 

Mensen als Terry staan er alleen voor. Niemand komt voor hen op. Daarom roepen wij de politiek op om Europese regels op te stellen. Regels die investeringen die overduidelijk fout zijn en grote gevolgen hebben voor mens en natuur aan banden leggen.

Help ons hierbij en teken de petitie

Fondsen.org
Strandplevier 23
2201 XJ Noordwijk
informatie@fondsen.org
KvK 34160633