Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aardbeving Haïti: teams Artsen zonder Grenzen direct in actie

Artsen zonder grenzen

Zaterdag 14 augustus is Haïti getroffen door een zware aardbeving. Tot nu toe zijn er 1.297 doden en 5.700 gewonden te betreuren. Veel openbare gebouwen zijn beschadigd en 7.369 huizen compleet verwoest. Ziekenhuizen worden overspoeld met patiënten. Meteen na de aardbeving zijn onze teams ter plaatse voor medische zorg. Meer hulpverleners en noodhulpgoederen zijn onderweg.

Grote ravage

De aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, heeft een ravage aangericht in het zuidelijke deel van het land. Vooral de provincies Grand ’Anse, Nippes en Sud zijn zwaar getroffen. De aardbeving was nog heviger dan in 2010, toen honderdduizenden mensen zijn omgekomen.

 Onze prioriteiten zijn nu vooral om een ​​nauwkeurig beeld te krijgen van de medische situatie en wat er nodig is. Waar we kunnen verlenen we directe zorg en stabiliseren we patiënten. meer hulpverleners en noodhulpgoederen zijn onderweg. 

Onze hulp

Met een helikopter is een noodhulpteam direct van de hoofdstad Port-au-Prince naar Grand ‘Anse gevlogen om de eerste gewonden te stabiliseren. Vanuit de hoofdstad vangen we gewonden op in twee traumacentra en zijn we een bloedinzamelingsactie gestart. Verschillende teams van chirurgen en verpleegkundigen versterken ziekenhuizen in het zuiden. Ook proberen we afgelegen gebieden te bereiken om te kijken welke hulp nodig is. Dit is een uitdaging, want veel toegangswegen zijn ernstig beschadigd.

Een jongen wordt verzorgd buiten het Les Cayes General Hospital, na de aardbeving met een kracht van 7,2 op 15 augustus 2021 in Haïti.

Wat doen onze teams nog meer?

  • Medische middelen vervoeren. We hebben eerstehulpkits, tenten voor noodklinieken, bloedtransfusie- en gipsmateriaal van Port-au-Prince naar Sud gebracht.
  • Twee chirurgen en een verpleegkundige zijn naar het moeilijk toegankelijke Jérémie afgereisd. Ze zijn intussen aan het werk in het ziekenhuis van St. Antoine. Ook ondersteunen we hen met medisch noodmateriaal.
  • Patiënten opvangen vanuit het zwaar beschadigde ziekenhuis in Port-a-Piment.
  • Patiënten van Les Anglais naar Port-a-Piment en andere locaties brengen. Zowel ziekenhuizen als wegen zijn verwoest, waardoor we de reis met twee verschillende voertuigen moeten afleggen. Het maakt de reis bijzonder complex.

Storm Grace komt eraan

Een extra reden tot zorg: de tropische storm Grace trekt vandaag over de zwaarst getroffen provincies van Haïti. Op sommige plekken wordt tot 25 cm regen verwacht. Desastreus voor een gebied waar al zoveel gewonden zijn, en vele gebouwen op instorten staan. Ook door water overdraagbare ziektes als cholera liggen op de loer.

Extra noodhulp onderweg

Op dit moment schalen we onze activiteiten op. We vliegen meer medische teams naar Haïti, chirurgen in het bijzonder. Ook breiden we onze noodvoorraden flink uit. Er vertrekken deze week nog twee vrachtvliegtuigen met medisch materiaal vanuit Brussel.

Teams dertig jaar actief in Haiti

Onze teams zijn sinds 1991 werkzaam in Haiti. Vorig jaar hebben we er 3700 mensen behandeld die slachtoffer waren van fysiek geweld en 1630 van seksueel geweld. Onze teams blijven hulp bieden, ondanks toenemend geweld.

Dit artikel is afkomstig van de website van Artsen zonder Grenzen:

https://www.artsenzondergrenzen.nl/nieuws/aardbeving-haiti/

Aardbeving Haïti: teams Artsen zonder Grenzen direct in actie

Artsen zonder grenzen

Mensen in nood
Naritaweg 10, 1043 BX Amsterdam, Nederland
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Meer berichten over

Op de hoogte blijven?

Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de wereld van Goede Doelen en de meest recente vacatures voor professionals, vrijwilligers en stagiaires? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief!

Fondsen.org BV - Alles over Goede Doelen - Strandplevier 23 - 2201 XJ - Noordwijk - 085 2007072 - informatie@fondsen.org - KvK 34160633

© 1996 - 2020 All rights reserved Fondsen.org BV